Η συμβολή του ΜΕΚΔΕ-ΕΜΠ στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη του Δήμου Δωδώνης - Ημερίδα
Το Σάββατο 13 Ιουλίου, στις 09:30, στο ξενοδοχείο Πρυτανείο στο Μαντείο Δωδώνης, το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας παρουσιάζουν τις εργασίες για τον Δήμο Δωδώνης.
Κάθε χρόνο το μεταπτυχιακό πρόγραμμα και το ερευνητικό κέντρο εστιάζουν σε μια ορεινή περιοχή, εργάζονται συστηματικά καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς και παρουσιάζουν, στο τέλος της, τα αποτελέσματα στους άμεσα ενδιαφερόμενους: τους κατοίκους της περιοχής, που αγαπούν (και αγωνιούν) για το τόπο τους προσφέροντάς τους μια ευκαιρία να δουν χειροπιαστές προοπτικές ανάπτυξης μέσα από τη σκληρή δουλειά νέων επιστημόνων.
Η ημερίδα θα ξεκινήσει με ομιλία του Διευθυντή του ΜΕΚΔΕ και Συντονιστή του Μεταπτυχιακού Προγράμματος, καθηγητή Δημήτρη Καλιαμπάκου, με θέμα τη στρατηγική προσέγγιση στα θέματα ανάπτυξης του Δήμου Δωδώνης, όπως αυτή προκύπτει από τη σύνθεση όλων των εργασιών που θα παρουσιαστούν.
Στη συνέχεια, ο λόγος στους μεταπτυχιακούς φοιτητές και τους ερευνητές:
- Μπορεί και πως ένα ορεινό σχολείο να είναι πραγματικά ξεχωριστό και να προσφέρει περισσότερα από ένα σχολείο της πόλης;
- Οι γυναίκες των ναυτικών των βουνών. Μια άλλη ματιά στη συναρπαστική ιστορία της Μουσιωτίτσας.
- Πως μετασχηματίζεται ένα σχολείο σε ελκυστικό ορεινό ξενώνα που αντανακλά τη φυσιογνωμία του χωριού; Η περίπτωση του Τερόβου.
- Από τα Γιάννενα στην Τύρια με (ηλεκτρικό) ποδήλατο: Μια νέα εμπειρία.
- Πως θα ζωντανέψει ξανά η ιστορική Λάκκα Σουλίου; Πέντε εργασίες: Με διαδρομές στο ποτάμι - με ένα οικολογικό κέντρο στάθμευσης τροχόσπιτων – με αναβίωση, σε επιστημονική βάση, της κτηνοτροφικής παράδοσης. Πως τα άγρια άλογα του Σουλίου μπορούν να συμβάλλουν στην αναγέννηση της περιοχής; Και βέβαια, με την στρατηγικής σημασίας σύνδεση Τύριας- Σιστρούνι.
- Πώς θα ενισχυθεί η παραγωγική βάση του Δήμου; Ανάλυση σε μια εξαιρετικής σημασίας υφιστάμενη δραστηριότητα (ιχθυοτροφεία πέστροφας Βουλιάστας-Μουσιωτίτσας) και σε μια δυναμική νέα προσπάθεια (ΙΧΩΡ στην Κοπάνη).
- Μπορεί η Δωδωνούπολη να γίνει από πρόβλημα πρότυπος περιβαλλοντικός οικισμός; Μπορεί οι κατοικίες ανάγκης να μετατραπούν σε πρότυπα κατοικίας ποιότητας;
- Την εποχή του διαδικτύου, πώς φαίνεται «απέξω» ο Δήμος Δωδώνης- ανάλυση της ψηφιακής του ταυτότητας.
- Τόμαρος: (επαν)- ανακαλύπτοντας το ιστορικό βουνό ως ορειβατικό προορισμό.
- Πως ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης θα ανακτήσει το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του, τη ματιά στους ανθρώπους πριν 3000 χρόνια;
- Και ακόμη μια εργασία έκπληξη, πάνω σε αυτό.
Κάτοικοι και φίλοι του Δήμου Δωδώνης, θα έχουν την ευκαιρία να ονειρευτούν – μέσα από τις επιστημονικά τεκμηριωμένες εργασίες του- μια καλύτερη προοπτική για τον τόπο τους. Ας το συζητήσουμε όλοι μαζί!