«Πέτρα με Πέτρα: Το εργοτάξιο αναστήλωσης της γέφυρας Πλάκας»: Βραβείο Καλύτερης Φοιτητικής Ταινίας, στο 17 o Docfest - Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας.

Η απόφοιτη του μεταπτυχιακού μας προγράμματος «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών» Αριάννα Σπύρου πέτυχε πολύ σημαντική διάκριση για το ντοκιμαντέρ της με τίτλο «Πέτρα με Πέτρα: Το εργοτάξιο αναστήλωσης της γέφυρας Πλάκας», στο 17o Docfest - Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας. Το ντοκιμαντέρ της Αριάννας βραβεύτηκε στην κατηγορία «Λυκαυγές», με το βραβείο καλύτερης φοιτητικής ταινίας.

Το ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της διπλωματικής της εργασίας, σε συνδυασμό με την διπλωματική εργασία της φοιτήτριας του μεταπτυχιακού μας προγράμματος, Ιωσηφίνας Ρούζα Αετοπούλου στο κομμάτι της κοινωνικής έρευνας, με επιβλέποντα των διπλωματικών τον καθηγητή Δημήτρη Καλιαμπάκο. Οι φοιτήτριές μας κατέγραψαν την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας στα Τζουμέρκα σε πραγματικό χρόνο. Οι συνεντεύξεις λήφθηκαν στο χώρο του εργοταξίου και συμμετείχε σε αυτές ένα αρκετά μεγάλο δείγμα ατόμων που εργαζόταν στο εργοτάξιο. Πετράδες, αρχιτέκτονες, εργολάβοι, μηχανικοί, άνθρωποι του Πολυτεχνείου που έκαναν τη μελέτη, και άλλοι, συνθέτουν το μωσαϊκό του εργοταξίου του Γεφυριού της Πλάκας. Το ντοκιμαντέρ εστιάζει περισσότερο στους πετράδες. Αποτυπώνει την εικόνα του εργοταξίου, εξηγεί τις τεχνικές της κατασκευής της γέφυρας και, κυρίως, αναδεικνύει την οπτική των μαστόρων της πέτρας, που τείνουν να εξαφανιστούν. Το ντοκιμαντέρ είναι η κατάθεση ψυχής των ανθρώπων που από τα χέρια τους πέρασε κάθε πέτρα της αναστήλωσης του εμβληματικού αυτού μνημείου.

Το επίτευγμα της Αριάννας αποτελεί, καταρχήν, δικό της έργο και τη συγχαίρουμε ολόψυχα για αυτό! Αποτελεί, επίσης, την έμπρακτη αντανάκλαση της φιλοσοφίας της διεπιστημονικότητας και της δημιουργικότητας που διέπουν το μεταπτυχιακό μας πρόγραμμα. Και βέβαια, αποτελεί εξαιρετική τιμή για το ΜΕΚΔΕ!

Χαιρόμαστε πάντα όταν βλέπουμε τους φοιτητές μας να κατακτούν νέες κορυφές. Αριάννα, ξανά, θερμά συγχαρητήρια!

Date: 
Sunday, January 28, 2024 - 11:00am