Ανάπτυξη του Σπηλαιολογικού Τουρισμού στα Τζουμέρκα

Ανάπτυξη του Σπηλαιολογικού Τουρισμού στα Τζουμέρκα

O σπηλαιολογικός τουρισμός είναι μία ακόμη μορφή εναλλακτικού τουρισμού, που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει δημοφιλής. Στην παρούσα εργασία γίνονται διάφορες προτάσεις αξιοποίησης των σπηλαίων με στόχο την ενίσχυση του σπηλαιολογικού τουρισμού στην περιοχή των Τζουμέρκων.

Για το σπήλαιο της Μονής Κηπίνας προτείνονται ο σχεδιασμός ενός προγράμματος ενημέρωσης και επιμόρφωσης των ενδιαφερομένων, η δημιουργία χώρων στάθμευσης, η κατασκευή πινακίδων σήμανσης και πληροφόρησης και η αναπαραγωγή έντυπου υλικού παρουσίασης του σπηλαίου.

Όσον αφορά στο σπήλαιο της Ανεμότρυπας, που είναι και το μόνο τουριστικά αξιοποιημένο σπήλαιο, μία απ’ τις δράσεις που προτείνονται είναι η βελτίωση των υποδομών του και της προσβασιμότητάς του. Επίσης, προτείνεται η εκπόνηση μίας μελέτης αξιολόγησης της υφιστάμενης υπηρεσίας ξενάγησης του σπηλαίου, η κατασκευή πινακίδων σήμανσης και πληροφόρησης και η δημιουργία διαφημιστικού και έντυπου υλικού παρουσίασης του σπηλαίου.

Στη σπηλιά του Κατσαντώνη προτείνεται η δημιουργία πινακίδων σήμανσης και πληροφόρησης, η κατασκευή μονοπατιού τουριστικής διαδρομής που θα οδηγεί στη σπηλιά, η τοποθέτηση επιγραφής έξω απ’ το σπήλαιο με πληροφορίες για τη ζωή του Κατσαντώνη, η εσωτερική διαμόρφωση της σπηλιάς, η ανάδειξη των ονομάτων που είναι σκαλισμένα στη σπηλιά, ο σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων ενημέρωσης και η δημιουργία έντυπου υλικού παρουσίασης της σπηλιάς.