Αναβάθμιση της ενεργειακής συμπεριφοράς των κτιρίων στις ορεινές περιοχές: Η περίπτωση του ΜΕΚΔΕ

Αναβάθμιση της ενεργειακής συμπεριφοράς των κτιρίων στις ορεινές περιοχές: Η περίπτωση του ΜΕΚΔΕ

Αντικείμενο της εργασίας αποτελεί η διερεύνηση των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας στο κτίριο του ΜΕΚΔΕ στο Μέτσοβο και η αξιολόγηση της απόδοσής τους. Στόχος είναι, μέσα από το παράδειγμα του ΜΕΚΔΕ, να τονιστούν τα ιδιαίτερα οφέλη που συνεπάγονται οι επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, όταν εφαρμόζονται σε κτίρια που βρίσκονται σε ορεινούς οικισμούς.

Αφού εξεταστεί η ενεργειακή συμπεριφορά του υπό μελέτη κτιρίου με βάση τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ), διαμορφώνεται ένα πλέγμα μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας, του οποίου εκτιμώνται οι τεχνικές και οικονομικές διαστάσεις. Στη συνέχεια πραγματοποιείται οικονομική αξιολόγηση της απαιτούμενης επένδυσης και εκτίμηση των περιβαλλοντικών ωφελειών που αυτή συνεπάγεται.

Αποδεικνύεται ότι η υψηλή ζήτηση θερμότητας στα ορεινά καθιστά την αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων ιδιαίτερα αποδοτική, οικονομικά και περιβαλλοντικά, σε σχέση με περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου. Επίσης, προκύπτει ότι ο συνδυασμός παραδοσιακών δομικών υλικών με σύγχρονα μονωτικά υλικά συνεπάγεται ιδιαίτερα υψηλή ενεργειακή απόδοση. Έτσι, η απαίτηση για ενεργειακά αποδοτικά κτίρια μπορεί να είναι πλήρως συμβατή με την προστασία της ιδιαίτερης αισθητικής των ορεινών περιοχών.