Αξιολόγηση ιστοσελίδων της περιοχής των Τζουμέρκων

Αξιολόγηση ιστοσελίδων της περιοχής των Τζουμέρκων

Το διαδίκτυο αποτελεί σήμερα μέρος της ζωής όλων μας. Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι το επισκέπτονται καθημερινά αξιοποιώντας τις τεράστιες δυνατότητες που τους προσφέρει. Ως αποτέλεσμα αυτών των δυνατοτήτων του έχει αναδειχτεί σε ένα απ’ τα σημαντικότερα μέσα επιμόρφωσης, ενημέρωσης, επικοινωνίας, πραγματοποίησης συναλλαγών και διασκέδασης. Αντικείμενο της παρούσας εργασίας αποτελεί ο τρόπος προβολής μιας ορεινής περιοχής στο διαδίκτυο, μέσα από τις ιστοσελίδες τοπικών φορέων και επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, ως περιοχή μελέτης επιλέγεται η περιοχή των Τζουμέρκων της Ηπείρου.

Ζητούμενο για έναν ορεινό τόπο με ισχυρή παράδοση και μεγάλη ιστορική κληρονομιά είναι, αφενός να προσαρμοστεί στη νέα εποχή χωρίς να χάσει την ταυτότητά του, αφετέρου να  προβάλλει  αποτελεσματικά  τα  τοπικά  χαρακτηριστικά  του,  στους  επισκέπτες  του διαδικτύου, στοιχείο που μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω αξιοποίηση των τουριστικών δυνατοτήτων του. Παράλληλα, οι κάτοικοι της περιοχής μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους αξιοποιώντας τις δυνατότητες του διαδικτύου. Στις ορεινές περιοχές, όπου οι συνθήκες είναι δύσκολες και οι αποστάσεις μεγάλες, ο καινούριος τρόπος επικοινωνίας μπορεί να δώσει απάντηση σε πολλά από τα προβλήματα των πολιτών.

Για τη διεξαγωγή της έρευνας επιλέχθηκαν αντιπροσωπευτικές ιστοσελίδες Δήμων και Κοινοτήτων και τουριστικών επιχειρήσεων από τα Τζουμέρκα. Στη συνέχεια αξιολογήθηκαν, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, με σκοπό την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την ποιότητά τους, που αποτελεί και δείγμα της ποιότητας της προβολής στο διαδίκτυο ολόκληρης της περιοχής.