Γιατί ξεραίνονται τα έλατα στην περιοχή των Μελισσουργών; Η έκθεση της αυτοψίας των ειδικών επιστημόνων του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών

Σύμφωνα με την έκθεση των ειδικών επιστημόνων Δρ. Δ. Αβτζή και Δρ. Φ. Ξυστράκη, η νέκρωση των ελάτων στην περιοχή Μελισσουργών οφείλεται στη δράση των φλοιοφάγων έντομα της υποοικογένειας των Scolytinae. Η αιτία δεν πρέπει να συγχέεται με την περίπτωση της νέκρωσης των  πλατάνων, αφού αυτή οφείλεται στη δράση μύκητα και όχι εντόμου. Η ένταση του φαινομένου τα τελευταία χρόνια πιθανόν οφείλεται στις παρατεταμένες ξηρασίες που κάνουν τα έλατα πιο ευπαθή και ευάλωτα στη δράση των φλοιοφάγων εντόμων. Η νέκρωση των ελάτων που έχει παρατηρηθεί και σε άλλες περιοχές συχνά οφείλεται σε δράση φλοιοφάγων εντόμων, όμως μόνο η αυτοψία και ο ειδικός έλεγχος μπορεί να διαπιστώσουν τη συγκεκριμένη αιτία σε κάθε περίπτωση και να οδηγήσουν στα κατάλληλα μέτρα.

Η εξυγιαντική υλοτομία, με σκοπό την απομάκρυνση των προσβληθέντων δέντρων, είναι η αποτελεσματικότερη λύση άμεσης επέμβασης. Η καλύτερη περίοδος για μια τέτοια επέμβαση είναι από το φθινόπωρο μέχρι νωρίς την άνοιξη όταν τα έντομα είναι μέσα στα δέντρα. Επίσης,  ο έλεγχος του πληθυσμού μέσω εγκατάστασης ενός δικτύου παγίδων είναι επιτακτική ανάγκη, ώστε να είναι εφικτή η έγκαιρη λήψη των απαραίτητων μέτρων.

Επισυνάπτεται ολόκληρη η Έκθεση των ειδικών επιστημόνων. Η Έκθεση έχει διαβιβαστεί στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων  για να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες.

Έκθεση Αυτοψίας ΙΔΕ

Date: 
Wednesday, February 1, 2023 - 12:15pm