Εβδομάδα διαλέξεων στο ΜΕΚΔΕ

Το ΜΕΚΔΕ ανοίγει τις πύλες του στο κοινό με μια ενδιαφέρουσα και ποικίλη θεματολογία πάνω σε ζητήματα των ορεινών περιοχών. Την εβδομάδα από 3 ως 7 Απριλίου 2017, θα πραγματοποιηθεί μια σειρά διαλέξεων στο χώρο του ΜΕΚΔΕ σε καθημερινή βάση.

Τη Δευτέρα (03-04-2017) και Τρίτη (04-04-2017), ομάδα αποτελούμενη από τον Καθηγητή Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ Κ. Μωραΐτη, την Επίκουρη Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ Έλενα Κωνσταντινίδου, την Επίκουρη Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ Ελευθερία Τσακανίκα και την ΕΤΕΠ Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ Μαρία Μπαλοδήμου θα ασχοληθεί με τους τους παραδοσιακούς ορεινούς οικισμούς. Συγκεκριμένα, η θεματολογία θα αφορά σε ζητήματα ταυτότητας του τόπου και πολιτισμικού τοπίου, στην προστασία και ανάδειξη των ορεινών οικισμών και στην ένταξη των σύγχρονων αναγκών στην παράδοση.

Την Τετάρτη (05-04-2017) και την Πέμπτη (06-04-2017), ο Καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ Απόστολος Αρβανίτης και η ΕΔΙΠ Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ Στέλλα Γιαννακοπούλου θα μιλήσουν για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ορεινών περιοχών και τις επιπτώσεις του στην ανάπτυξη. Αντικείμενο των διαλέξεων είναι η ανάδειξη της συμβολής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στις βασικές αναπτυξιακές προοπτικές των ορεινών περιοχών, με βάση την ανάλυση και την αξιολόγηση της διεθνούς εμπειρίας, της ελληνικής νομοθεσίας, των υφιστάμενων θεσμών και της πρακτικής εφαρμογής.

Την Παρασκευή (07-04-2017), η Καθηγήτρια Πολυτεχνικής Σχολής ΔΠΘ Ιφιγένεια Κάγκαλου θα μιλήσει για την αξιολόγηση της οικολογικής κατάστασης υδάτινων σωμάτων σύμφωνα με την Οδηγία-Πλαίσιο. Η διάλεξη θα προσανατολιστεί στην προστασία του συστήματος του ποταμού Καλαμά, ενός ποταμού ζωτικής σημασίας για μεγάλο τμήμα της Ηπείρου, ο οποίος δέχεται έντονες περιβαλλοντικές πιέσεις.

Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν στο Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας, στο Μέτσοβο, από τις 09:30 έως 15:00. Στους συμμετέχοντες θα χορηγηθούν πιστοποιητικά συμμετοχής.

Πληροφορίες:
Μάριος Κοφινάς
Τηλ: 26560 29040
Email: marioskofinas@gmail.com

Date: 
Monday, April 3, 2017 - 9:15am to Friday, April 7, 2017 - 3:15pm