×

Error message

Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /var/www/mountains.ntua.gr/includes/file.phar.inc).

Η δημογραφική ταυτότητα των Τζουμέρκων από το 1940 έως σήμερα

Η δημογραφική ταυτότητα των Τζουμέρκων από το 1940 έως σήμερα

Τα Τζουμέρκα αποτελούν μια ορεινή περιοχή. Η γεωγραφική θέση τους, το ανάγλυφο και οι κλιματολογικές συνθήκες επηρέασαν την κατανομή και τη σύνθεση του πληθυσμού τους, ο οποίος διαμορφώθηκε και εξελίχθηκε μέσα από ένα σύνολο διαδοχικών οικονομικών και πολιτικών γεγονότων, με θετικές και αρνητικές επιπτώσεις σε αυτόν. Από το 1940 έως σήμερα η περιοχή πέρασε σταδιακά, από την περίοδο των γεμάτα ζωή χωριών και τους ένδοξους αγώνες, στην εγκατάλειψή τους και το αβέβαιο μέλλον τους.

Σκοπός της εργασίας είναι η καταγραφή, η αιτιολόγηση και η ανάλυση των μεταβολών και των αλλαγών του ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής των Τζουμέρκων, καθώς και των φαινομένων που το αφορούν και συμβάλλουν στη διαμόρφωση και στην εξέλιξη του μεγέθους και της σύνθεσής του. Στόχος είναι, η ανάδειξη των φαινομένων που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση του πληθυσμού και η παρουσίαση των μελλοντικών τάσεων. Για να επιτευχθεί αυτό, το χρονικό διάστημα της μελέτης προσδιορίζεται με βάση σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Ορίζονται χρονικές περίοδοι, στις οποίες εξετάζεται η κατάσταση του πληθυσμού, δηλαδή το μέγεθος και η εξέλιξή του. Έπειτα, γίνεται η κατανομή του πληθυσμού κατά φύλο και ηλικία και εξετάζεται η σύνθεσή του: ηλικία, φύλο και μορφωτικό επίπεδο. Τέλος, χρησιμοποιούνται πυραμίδες ηλικιών και πληθυσμιακοί δείκτες, ώστε να προσδιοριστούν οι μελλοντικές τάσεις.

Τα τελικά συμπεράσματα από την εφαρμογή των παραπάνω, δείχνουν ότι ο πληθυσμός παρουσιάζει μικρή αύξηση. Παράλληλα όμως, γερνάει. Η μετανάστευση και η αστικοποίηση παρουσιάζονται ως οι κυριότερες αιτίες που διαμόρφωσαν τη σημερινή κατάσταση του πληθυσμού.

Η ιστορία έχει δείξει ότι οι ορεινές περιοχές έχουν περάσει διάφορες περιόδους ερήμωσης, αλλά και περιόδους πληθυσμιακής ανάκαμψης. Τα Τζουμέρκα αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών των μεταβολών. Βρισκόμαστε, ίσως, σε μια περίοδο ανάκαμψης των Τζουμέρκων; Αντί να περιμένουμε την απάντηση στο ερώτημα, καλύτερα θα ήταν με τη δράση μας να βοηθήσουμε ώστε να απαντηθεί αυτό θετικά.