Οι εδαφολογικές συνθήκες του Δήμο Γ. Καραϊσκάκη ευνοούν την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και, σήμερα, ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού της περιοχής ασχολείται με αυτή. Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία αυτά και τα δεδομένα της ελληνικής τυροκομίας, στην παρούσα εργασία εξετάζεται από οικονομικής πλευράς η βιωσιμότητα μιας τυροκομικής μονάδας που θα παράγει δύο είδη τυριών, φέτα και γραβιέρα και δύο υποπροϊόντα από τα υπολείμματα της επεξεργασίας, μυζήθρα και βούτυρο. Η επιλογή των συγκεκριμένων τυριών στηρίχτηκε σε ανάλυση SWOT (προϊόντα με ελκυστικές τιμές και μεγάλη ζήτηση) και σε οικονομικές απαιτήσεις (κυρίως μείωση του κόστους των εγκαταστάσεων σε αποδεκτά επίπεδα). Τα αποτελέσματα της ντετερμινιστικής και πιθανοτικής χρηματοοικονομικής ανάλυσης δείχνουν ότι η προτεινόμενη επένδυση είναι βιώσιμη. Ωστόσο, είναι προφανές ότι το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από τις οργανωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν στη βάση ενός ρεαλιστικού στρατηγικού σχεδιασμού.