Η Συμβολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη του Ζαγορίου
Με σκληρή και συστηματική δουλειά, κόντρα στις δυσκολίες, το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών» συνεχίζει να συμβάλει δημιουργικά στη συστηματική μελέτη των βουνών, πραγματοποιώντας μια επιστημονική ημερίδα αφιερωμένη στην ενότητα των Ζαγοροχωρίων.
Το πνεύμα του Προμηθέα Πυρφόρου (συμβόλου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου) συνίσταται στην απελευθέρωση των ανθρώπων από τα δεσμά τους με τη συμβολή της τεχνολογίας. Το ξαναζωντάνεμα της ορεινής Ελλάδας απαιτεί και την ψύχραιμη, ρεαλιστική ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης και το φλογερό πάθος των ανθρώπων για τον τόπο τους, ιδιαίτερα των νέων. Η μεγάλη πρόκληση για τ ο δυναμικό και τους σ πουδαστές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου είναι πάντα η απόδειξη της επιστημονικής τους επάρκειας στην αρένα των πραγματικών προβλημάτων.
Η ξεχωριστή φυσική ομορφιά, το πλούσιο πολιτιστικό υπόβαθρο, η πλειάδα των οικισμών που διατηρούν ανέπαφο τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα έχουν συμβάλει στην αναγνώριση του Ζαγορίου σε ένα σημαντικό κέντρο τουριστικής δραστηριότητας, εδώ και δεκαετίες. Το Ζαγόρι «ξαναανακαλύφθηκε» σχετικά νωρίς, συγκριτικά με άλλους αξιόλογους ορεινούς προορισμούς, και είχε την τύχη να υποδεχθεί σημαντικές επενδύσεις, οι οποίες οδήγησαν σε, γενικά, υψηλής αισθητικής τουριστικές υποδομές. Έτσι το Ζαγόρι απήλαυσε νωρίς τη ζωογόνα επίδραση μιας νέας οικονομικής δραστηριότητας αλλά, ευτυχώς, χωρίς τις ακρότητες και τη «φθήνια» που απαξίωσαν πολύ γρήγορα άλλους ορεινούς οικισμούς. Όχι βέβαια χωρίς προβλήματα. Παρά τη σημαντική ανάπτυξη του τουρισμού, δεν έπαψαν οι φυγόκεντρες δυνάμεις όσον αφορά στον πληθυσμό της περιοχής, γεγονός που οδηγεί στον κίνδυνο να μετατραπεί το Ζαγόρι περισσότερο σε ένα σκηνικό – και μάλιστα ακριβό – παρά σε μια ζώσα και δρώσα ορεινή κοινωνία. Επίσης, σημαντικοί παράγοντες που δημιούργησαν και διαμόρφωσαν το Ζαγόρι ιστορικά, όπως η έντονη συλλογικότητα και η παράδοση της ευεργεσίας έχουν ήδη αδρανοποιηθεί. Ταυτόχρονα, η κρίση γονάτισε τον εσωτερικό τουρισμό. Φαίνεται πως η εποχή «των παχιών αγελάδων» ανήκει βαθειά στο παρελθόν. Οι κίνδυνοι για το μέλλον του Ζαγορίου είναι σημαντικοί. Έτσι γεννιέται ένα βασικό ερώτημα: πώς θ α α ντιστραφεί η π ορεία της π εριοχής π ρος την παρακμή; Στο ερώτημα αυτό επιχειρούν να απαντήσουν οι εργασίες που παρουσιάζονται στη σημερινή ημερίδα.
Όπως είπαμε, αυτό που είναι αναγκαίο είναι ο ρεαλιστικός μετασχηματισμός της πραγματικότητας στο Ζαγόρι, και όχι η αγνόηση των υφιστάμενων συνθηκών. Γι’ αυτό και η μελέτη του τομέα του τουρισμού δεν μπορεί παρά να αποτελεί προτεραιότητα. Στο πλαίσιο αυτό, αναλύεται το τουριστικό προφίλ της περιοχής και αναπτύσσεται μια μεθοδολογία για την εκτίμηση της φέρουσας τουριστικής ικανότητας, ώστε να ελεγχθούν φαινόμενα υπερβολών στην τουριστική ανάπτυξη. Παράλληλα, ενδιαφερόμαστε να βαθύνουμε την ταξιδιωτική εμπειρία, να την μετασχηματίσουμε σε μια ολοκληρωμένη πολιτιστική εμπειρία, που θα κάνει τους επισκέπτες να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το Ζαγόρι.
Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούμε τις τελευταίες δυνατότητες που δίνουν οι εξελίξεις στην κινητή τηλεφωνία και το διαδίκτυο.
Στη συνέχεια, ανοίγουμε τη βεντάλια των εναλλακτικών λύσεων για τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής. Πατώντας πάνω στην μακραίωνη παράδοση των «βικογιατρών», μετασχηματίζουμε την ιδέα σε μια σύγχρονη επιχειρηματική δραστηριότητα. Ωριμάζουμε το πλάνο για τη δημιουργία μιας επιχείρησης συλλογής και πώλησης βοτάνων, που μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει ευκαιρία απασχόλησης για έναν νέο κάτοικο στην περιοχή. Αναζητούνται οι δυνατότητες ζωντανέματος του πρωτογενούς τομέα ακολουθώντας τη σύγχρονη πραγματικότητα και τις εξελίξεις στην αγροτική πολιτική. Ακόμη, προσπαθούμε να βάλουμε σε κίνηση ένα τεράστιο κεφάλαιο που βρίσκεται σε λήθαργο. Τα δεκάδες δημόσια κτήρια που σήμερα βρίσκονται σε αχρησία. Τέλος, αντιμετωπίζουμε το ενεργειακό πρόβλημα, πρόβλημα με ισχυρές επιπτώσεις τόσο στην ποιότητα ζωής των κατοίκων όσο και στη βιωσιμότητα δεκάδων τουριστικών επιχειρήσεων.
Στις εργασίες αντιμετωπίζονται σημαντικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα της περιοχής, όπως αυτό των κατολισθήσεων και των δασικών πυρκαγιών. Αναπτύσσεται μια μεθοδολογία για την εκτίμηση του κινδύνου εκδήλωσης κατολισθητικών φαινομένων και προτείνεται ένας τρόπος αποκατάστασης των ζημιών από μια συγκεκριμένη περίπτωση κατολίσθησης στο Ανατολικό Ζαγόρι. Πολύτιμο φυσικό κεφάλαιο για την περιοχή είναι το δάσος, το οποίο δεν πρέπει να θεωρείται άτρωτο από τις δασικές πυρκαγιές. Γι αυτό δημιουργείται χάρτης επικινδυνότητας εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών στο Δήμο, ώστε να ληφθούν έγκαιρα όλα τα μέτρα πρόληψης και να σχεδιασθούν αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης. Επίσης, προτείνεται ένα σχέδιο για την αποκατάσταση του τοπίου στο λατομείο των Ασπραγγέλων, μιας «πληγής» που χαίνει στην κύρια είσοδο του Κεντρικού Ζαγορίου. Από «παραφωνία» στην ομορφιά της περιοχής, μετατρέπεται σε ένα ανοιχτό και ευέλικτο πολυχώρο εκδηλώσεων και, ταυτόχρονα, σε ένα γεωπάρκο, όπου ο επισκέπτης μπορεί να μάθει πως φτιάχτηκε αυτό που έφτιαξε όλο το Ζαγόρι: η πέτρα.
Τέλος, δένουμε τα προαναφερθέντα τεχνολογικά προβλήματα με τη βασική προϋπόθεση για την επιτυχή αντιμετώπισή τους, τη μελέτη της κοινωνικής βάσης του Ζαγορίου. Αναζητούμε, μέσω κατάλληλης κοινωνικής έρευνας, τα όνειρα και τις προσδοκίες της νέας γενιάς του Ζαγορίου. Διερευνούμε την ιστορία της συνεταιριστικής οργάνωσης στο Ζαγόρι. Αναζητούμε τις δυνατότητες να μπολιαστούν ξανά οι σύγχρονες κοινωνίες των Ζαγοροχωρίων με την αποδειχθείσα ιστορικά πολύτιμη αξία της συλλογικότητας, για να μη χαθεί το Ζαγόρι μέσα στο ακραία ανταγωνιστικό περιβάλλον της εποχής μας. Εξετάζουμε τις αντιδράσεις των κατοίκων της Βοβούσας στο σχέδιο για τ ην ε κτροπή τ ου Α ώου και διαμορφώνουμε συμπεράσματα για τη φύση του κοινωνικού κινήματος που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή. Ακόμη, συγκρίνουμε τη μακρά παράδοση της ευεργεσίας στην περιοχή, η οποία απετέλεσε στο παρελθόν την κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη και το δυνάμωμα των οικισμών του Ζαγορίου, με την εκφυλισμένη σήμερα μορφή της, τη χορηγία. Τέλος, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα εξετάζουμε τη διαδρομή ενός οικισμού, τις αλλαγές στην κοινωνική δομή και οργάνωση, μέσα από το αποτύπωμα που αυτές άφησαν στο κτισμένο περιβάλλον.
Στόχος της σημερινής μας εκδήλωσης είναι να παρουσιάσουμε ρεαλιστικές και τεχνολογικά καινοτόμες προτάσεις στην κοινωνία του Ζαγορίου. Μέτρο της επιτυχίας μας δε θεωρούμε μόνο τη σημερινή ημερίδα. Στόχος μας είναι «να αλλάξουμε τη συζήτηση στα καφενεία», όπως ο Δήμαρχος μιας άλλης ορεινής περιοχής, στην οποία πρόσφατα δουλέψαμε, διαπίστωσε, να κινητοποιήσουμε το ενδιαφέρον των ανθρώπων της περιοχής. Αν το καταφέρουμε, θα έχουμε βάλει ένα λιθαράκι στην οικοδόμηση ενός καλύτερου αύριο για το Ζαγόρι και για την ορεινή Ελλάδα.
Δίλοφο Κεντρικού Ζαγορίου. Ο οικισμός, η αρχιτεκτονική και η εξέλιξή του
Η παρούσα εργασία αφορά στην αναγνώριση του παραδοσιακού οικισμού Διλόφου Κεντρικού Ζαγορίου από αρχιτεκτονικής-οικιστικής και εξελικτικής σκοπιάς.
Αρχίζοντας από τα πρώτα ιστορικά στοιχεία για το Ζαγόρι και τις πρώτες αναφορές για την ύπαρξη του Διλόφου (πρώην Σωποτσέλι) φτάνουμε στην εικόνα που έχει σήμερα ο οικισμός.
Γίνεται μια χωροταξική και πολεοδομική περιγραφή στην προσπάθεια άντλησης συμπερασμάτων για την εξέλιξη του οικισμού. Περιγράφονται και αναλύονται τα αρχιτεκτονικά, μορφολογικά και κατασκευαστικά χαρακτηριστικά καθώς και η εξέλιξη τους στο χρόνο. Πώς επηρεάστηκαν από τις κοινωνικοοικονομικές αλλαγές και τι επιπτώσεις υπήρχαν; Τι προβλήματα έχουν προκύψει και πώς αντιμετωπίζεται σήμερα ένας οικισμός που ήταν για αιώνες ζωντανός και παραγωγικός και σήμερα αποκτά ζωή μόνο τους θερινούς μήνες και τις αργίες; Ποιές επεμβάσεις συντελούν στην διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα και ποιές τον καταστρέφουν; Πόσο δύσκολο είναι να κρατηθεί μια ισορροπία μεταξύ της εξέλιξης και του σεβασμού προς το μνημείο;
Αυτοί είναι μερικοί προβληματισμοί που τίθενται με στόχο να βρεθεί κάποια λύση που θα οδηγήσει σε ένα βιώσιμο μέλλον για το Δίλοφο και παρόμοιους οικισμούς.
m-Ζαγόρι
Ο ηλεκτρονικός τουρισμός μέσω των φορητών συσκευών (m-tourism) έχει φέρει μια μικρή επανάσταση στον χώρο της τουριστικής βιομηχανίας. Εκατοντάδες εφαρμογές αναπτύσσονται καθημερινά, ενώ όλο και περισσότεροι καταναλωτές προβαίνουν στην χρήση αυτών για την βελτίωση των τουριστικών τους εμπειριών. Στη παρούσα εργασία εξετάζεται η αξιοποίηση των φορητών τεχνολογιών, ως μέσο για την ανάπτυξη του τουριστικού τομέα στο Ζαγόρι. Οι ορεινές περιοχές χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερες συνθήκες που πρέπει να μελετώνται πριν από οποιαδήποτε εφαρμογή τεχνολογιών γενικής χρήσης, έτσι ώστε τα αποτελέσματά τους να αξιοποιούνται κατά το βέλτιστο δυνατό τρόπο. Στην εργασία, επισημαίνεται η αξία των διεθνών εφαρμογών ως μέσων διαφήμισης και ανάδειξης ενός τόπου παγκοσμίως. Ωστόσο, υποστηρίζουμε ότι η αναπαραγωγή των υφιστάμενων εφαρμογών δεν είναι αποτελεσματική στον Ελληνικό ορεινό χώρο. Για το λόγο αυτό, παρουσιάζονται τα κριτήρια σχεδιασμού και η δομή μιας εφαρμογής ηλεκτρονικού τουρισμού που σχεδιάστηκε ειδικά για το Ζαγόρι, η οποία προσφέρει ουσιαστικές υπηρεσίες στους επισκέπτες, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης περιοχής.
Ανάλυση και αξιολόγηση της επισκεψιμότητας και του τουριστικού προφίλ του Ζαγορίου
Ο τουρισμός αποτελεί την κύρια οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή του Ζαγορίου. Η ανάπτυξή του ξεκινά από τη δεκαετία του ’60, εξελίσσεται και μεταβάλλεται σημαντικά, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης. Στην εργασία παρουσιάζεται, αναλύεται και αξιολογείται το τουριστικό προφίλ της περιοχής του Ζαγορίου. Διερευνώνται στοιχεία που αφορούν στην εξέλιξη της επισκεψιμότητας στην περιοχή, στην κατανομή μεταξύ Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, στη διάρκεια παραμονής των επισκεπτών, στην κατανομή των επισκεπτών μεταξύ Ανατολικού και Κεντροδυτικού Ζαγορίου, στις κυριότερες αιτίες προσέλκυσης των επισκεπτών στην περιοχή, στα προβλήματα και τις ελλείψεις που εντοπίζονται, στην επίδραση της οικονομικής κρίσης στον τουρισμό της περιοχής κλπ. Μέσα από την επεξεργασία και την ανάλυση των δεδομένων επιχειρείται η διαμόρφωση μιας αντικειμενικής εικόνας των χαρακτηριστικών της τουριστικής δραστηριότητας του Ζαγορίου. Η ανάλυση γίνεται μέσω της μεθόδου της Ασαφούς Delphi. Η έρευνα έγινε σε επιλεγμένους οικισμούς του Ζαγορίου. Προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει σημαντική ανισοκατανομή του τουρισμού μεταξύ Ανατολικού και Κεντροδυτικού Ζαγορίου, οι Έλληνες επισκέπτες είναι σημαντικά περισσότεροι από τους ξένους (στο σύνολο της περιοχής), οι ξένοι επισκέπτες διαμένουν περισσότερες μέρες, κατά μέσο όρο, από τους Έλληνες ενώ η οικονομική κρίση επηρέασε αρνητικά τους Έλληνες επισκέπτες, πολύ περισσότερο, σε σχέση με τους ξένους. Επιπλέον, προκύπτει ότι η τριετία 2005 – 2008 υπήρξε η καλύτερη, αναφορικά με τον αριθμό των επισκεπτών που προσέλκυσε η περιοχή, ενώ από το 2009 και μετά υπήρξε σημαντική πτώση της τουριστικής δραστηριότητας που φτάνει και το 70%.
Αναπτύσσοντας νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες στο Ζαγόρι: Η περίπτωση των βοτάνων και των αρωματικών φυτών
Το Ζαγόρι είναι ένας τόπος με πλούσια φυσική και πολιτιστική κληρονομιά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η λαϊκή ιατρική παράδοση της περιοχής με τους περίφημους Βικογιατρούς, η οποία στηρίχτηκε στον πλούτο της τοπικής χλωρίδας. Σήμερα, η ξεχασμένη αυτή παράδοση μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να συγκρατήσουν τους νέους ανθρώπους της περιοχής.
Στη βάση των παραπάνω, η παρούσα εργασία διερευνά την οικονομική βιωσιμότητα μιας επιχειρηματικής ιδέας με αντικείμενο την εμπορία αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της ευρύτερης περιοχής του Ζαγορίου. Για τους σκοπούς της εργασίας εξετάζονται δύο εναλλακτικά σενάρια, μιας ατομικής και μιας πολύ μικρής επιχείρησης, τα οποία διαφοροποιούνται ως προς την απαιτούμενη επένδυση, το μέγεθος της επιχείρησης και τα χαρακτηριστικά των πωλήσεων.
Βάζοντας «φρένο» στις κατολισθήσεις του Ζαγορίου
Στην παρούσα εργασία αναπτύσσεται η δημιουργία ενός χάρτη ζωνών επικινδυνότητας εμφάνισης κατολισθητικών φαινομένων, με χρήση Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών, για την περιοχή του Δήμου Ζαγορίου. Ο χάρτης αποτελείται από πέντε ζώνες επικινδυνότητας και δημιουργήθηκε μετά από γραμμικό συνδυασμό, με βάρη, επτά καθοριστικών παραγόντων εμφάνισης κατολίσθησης και κατάλληλη βαθμονόμηση αυτών από ειδικούς γεωεπιστήμονες. Βάσει αυτού, είναι δυνατός ο προσδιορισμός των άμεσα απειλούμενων οικισμών και η έγκαιρη πρόβλεψη πιθανών κατολισθητικών φαινομένων. Στη συνέχεια, δεδομένου πως στο Ζαγόρι παρατηρείται έντονη κατολισθητική δραστηριότητα, επιλέχθηκε να δοθεί ένα υπόδειγμα τεχνικοοικονομικής μελέτης για την αντιμετώπιση της κατολίσθησης που συνέβη στην Επαρχιακή Οδό Πέτρας – Δεματίου. Συγκεκριμένα, γίνεται εκτενής περιγραφή του φαινομένου, ερμηνεύονται τα αίτιά του, διατυπώνεται πρόταση αποκατάστασης των καταστροφών και πραγματοποιείται εκτίμηση του συνολικού κόστους όλων των απαιτούμενων εργασιών και υλικών για την ολοκλήρωση του έργου.
Δασικές πυρκαγιές στο Ζαγόρι: Συμβολή στην προστασία του πιο ευάλωτου ορεινού πόρου, με χρήση GIS και τηλεπισκόπησης
Οι ορεινές περιοχές αποτελούν θύλακες βιοποικιλότητας που απειλούνται από τις κλιματικές μεταβολές. Τα ορεινά δασικά συγκροτήματα έχουν ιδιαίτερα σημαντική οικολογική αξία και χρησιμότητα για την κοινωνία. Η κλιματική αλλαγή απειλεί την εύρυθμη λειτουργία τους και επιφέρει πολλούς κινδύνους. Ο μεγαλύτερος από αυτούς είναι οι δασικές πυρκαγιές. Στην Ελλάδα, τις τελευταίες δεκαετίες, οι δασικές πυρκαγιές παρουσιάζουν ιδιαίτερη ένταση. Μελλοντικά, αναμένεται αύξηση της συχνότητας και της έντασής τους ακόμα και σε πιο ψηλά από τα συνηθισμένα υψόμετρα.
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η ανάλυση της επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιών στα δασικά οικοσυστήματα του Δήμου Ζαγορίου. Με χρήση της Τηλεπισκόπησης και των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών κατασκευάστηκε ένας χάρτης επικινδυνότητας δασικών πυρκαγιών στην περιοχή. Προέκυψε ότι, παρά την αντίθετη αίσθηση, η πιθανότητα εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα σενάρια αλλαγής του κλίματος, κρίνεται ως σημαντική απειλή για το φυσικό περιβάλλον της περιοχής και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.
Δημόσια κτίρια Ζαγορίου. Από την α-χρησία στην αξιοποίηση
Η εγκατάλειψη των κτιρίων αποτελεί χαρακτηριστικό των ορεινών περιοχών, απόρροια της πληθυσμιακής εγκατάλειψης και, κατ’ επέκταση, της αποδυνάμωσης του κοινωνικού ιστού. Οι αλλαγές που στράγγιξαν τη ζωή από τις ορεινές περιοχές άφησαν άδεια κτίρια ή και ολόκληρους οικισμούς έρημους. Τα Ζαγοροχώρια αποτελούν ένα σύνολο οικισμών ιδιαίτερης και εξαιρετικά διατηρημένης παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Ωστόσο, διάσπαρτα σε όλο το Ζαγόρι υπάρχουν πολλά κτίρια που δεν στεγάζουν καμία χρήση, έχουν εγκαταλειφθεί και ήδη, σε μεγάλο βαθμό, φθαρεί. Ορισμένα από αυτά αποτελούν σπάνια δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής με σημαντική πολιτιστική αξία, σε εθνικό επίπεδο. Στην παρούσα εργασία γίνεται, αρχικά, μια συνοπτική παρουσίαση των βασικών εννοιών της γης και του ακινήτου και της σημασίας αξιοποίησης των δημοσίων κτιρίων. Αντικείμενο της εργασίας είναι η τεκμηρίωση προτάσεων για την αξιοποίηση ορισμένων από το σύνολο των εγκαταλειμμένων κτιρίων της περιοχής του Ζαγορίου. Οι προτεινόμενες χρήσεις στοχεύουν στην αναβάθμιση της περιοχής και στην ενίσχυση της ελκυστικότητας και της αξίας της. Στόχος της εργασίας είναι να αναδειχθεί η σημασία της επανάχρησης των παλιών κτιρίων και οι προτεινόμενες χρήσεις να λειτουργήσουν πιλοτικά σε μια συνολική πρόταση ανάπτυξης του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος.
Διερεύνηση της φέρουσας τουριστικής ικανότητας του Ζαγορίου: Η περίπτωση του οικισμού Μονοδένδρι
Η έννοια της φέρουσας ικανότητας αφορά στη διερεύνηση των ορίων αντοχής ενός τόπου. Στη σχετική βιβλιογραφία αναδεικνύεται ότι ο αστικός και ιδιαίτερα ο παράκτιος χώρος έχουν αποτελέσει, συχνά, αντικείμενο μελέτης, ως προς την φέρουσα ικανότητά τους. Ηχηρή απουσία, ο ορεινός χώρος. Η εργασία επιχειρεί να σκιαγραφήσει το αποτύπωμα της τουριστικής δραστηριότητας στον ορεινό οικισμό Μονοδένδρι, του Ζαγορίου. Πόσο κορεσμένος τουριστικά εμφανίζεται και ποιά είναι τα όρια αντοχής του;
Η φέρουσα τουριστική ικανότητα του Μονοδενδρίου προσεγγίστηκε, μεθοδολογικά, μέσα από τη διερεύνηση συγκεκριμένων δεικτών. Αναλύθηκαν στοιχεία που αφορούν, μεταξύ άλλων, στο πλήθος των επισκεπτών, τον αριθμό των καταλυμάτων, την κατανάλωση νερού και το ενεργειακό αποτύπωμα. Η επεξεργασία των αποτελεσμάτων αναδεικνύει ότι το Μονοδένδρι εμφανίζεται ήδη να φτάνει και να ξεπερνά συγκεκριμένα, επιτρεπτά όρια αντοχής.
Η εργασία θίγει ένα ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα και ανοίγει τη συζήτηση του τρόπου προσέγγισης του θέματος της φέρουσας ικανότητας, στο ειδικό κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον των ορεινών περιοχών.
Ζαγόρι: από την ευεργεσία στο sponsoring;
Με άξονα το δίπολο ευεργεσία – sponsoring διερευνάται η επίδραση, στον ορεινό πολιτισμό του Ζαγορίου, της μετάβασης από την κοινωνία της «μακράς διάρκειας» στην κοινωνία του καταναλωτισμού. Από το Ζαγόρι της ευεργεσίας και του πολιτισμού, στο Ζαγόρι - προϊόν προς κατανάλωση από την βιομηχανία του τουρισμού. Το πέρασμα από την προβιομηχανική, παραδοσιακή κοινωνία στη σύγχρονη αποδυναμώνει τη συλλογικότητα και εκφυλίζει την έννοια της ευεργεσίας. Η σύγχρονη κοινωνία υιοθετεί την ανταποδοτική χορηγία, το sponsoring, για την εύνοια της οποίας ο πολιτισμός πρέπει να αποδείξει την (οικονομική) αξία του. Στον στίβο του ανταγωνισμού, που η ηγεμονία της αγοράς έχει ανάγει σε υπέρτατη αξία, οι ορεινές περιοχές είναι εξαιρετικά ευάλωτες. Η αγοραπωλησία του πολιτισμού μοιάζει ελκυστική, όταν το κοινωνικό κράτος συρρικνώνεται και οι ορίζοντες ανάπτυξης στενεύουν. Το αν θα επικρατήσει η λογική του Ζαγορίου για κατανάλωση ή αν θα αναζητηθούν εκείνες οι εσωτερικές δυνάμεις που θα ξαναγεννήσουν τον πολιτισμό στο Ζαγόρι, επαφίεται στην τοπική και την ευρύτερη ελληνική κοινωνία. Το σίγουρο είναι, ότι η πρώτη επιλογή θα οδηγήσει στο τέλος του πολιτισμού του Ζαγορίου.
Καλλιεργώντας τη γη του Ζαγορίου: Παρελθόν, παρόν και μέλλον
Στην παρούσα εργασία γίνεται, αρχικά, μια σύντομη ιστορική αναδρομή της γεωργικής δραστηριότητας στο Δήμο Ζαγορίου και, στη συνέχεια, πραγματοποιείται ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης και παρουσιάζονται προτάσεις για νέες καλλιέργειες. Οι καλλιέργειες που προτείνονται (αμπέλια, κηπευτικά, αρωματικά φυτά, κράνα, φρούτα του δάσους, κτηνοτροφικά φυτά, κάστανα, καρύδια) αφορούν σε είδη που υπήρχαν και υπάρχουν στην περιοχή μελέτης και φαίνεται ότι, με τα σημερινά δεδομένα, μπορούν να αποτελέσουν ελκυστικές επενδύσεις. Έμφαση, επίσης, δίνεται στη σύνδεση της αγροτικής παραγωγής και του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, στην ενίσχυση του δευτερογενούς τομέα και στην προώθηση τοπικών προϊόντων ποιότητας, καθώς μπορεί να αποφέρει πολλαπλάσια οφέλη στην τοπική οικονομία. Τέλος, γίνεται πρόταση για ολοκληρωμένο αναδασμό για να αντιμετωπισθούν οι δυσκολίες και τα προβλήματα που δημιουργεί ο μικρός κλήρος, το ορεινό ανάγλυφο, η εγκατάλειψη και ο γερασμένος αγροτικός πληθυσμός με δυσκολία προσαρμογής στις νέες συνθήκες και στους νεωτερισμούς.
Λατομείο Ασπραγγέλων: Αναμορφώνοντας μια «πληγή» στο τοπίο
H επέμβαση, εκ των υστέρων, σε τοπία μεταβιομηχανικά και περιοχές υποβαθμισμένες από παρελθοντικές ανθρώπινες παραγωγικές δραστηριότητες (όπως οι λατομικές), με σκοπό αρχικά τη σταδιακή περιβαλλοντική τους αποκατάσταση και, σε ένα δεύτερο επίπεδο, τη νοηματοδότηση της επανένταξης τους με σύγχρονα μέσα και όρους στο σήμερα αποτελεί συνήθη πρακτική. Στην παρούσα εργασία διερευνάται ο καταλληλότερος, σχεδιαστικά, τρόπος αποκατάστασης ενός εγκαταλειμμένου λατομικού πεδίου στο Κεντρικό Ζαγόρι, με στόχο τη δημιουργία ενός πολυλειτουργικού δημόσιου χώρου αναφοράς για κατοίκους και επισκέπτες, ενός τοπόσημου που θα αναδείξει τις χαρακτηριστικές γεωλογικές δομές της περιοχής και θα διηγείται τη διαδικασία παραγωγής του βασικού τοπικού οικοδομικού υλικού που διαμόρφωσε τη χαρακτηριστική οικιστική και αισθητική φυσιογνωμία του Ζαγορίου. Στόχος της εργασίας είναι να αναδειχθεί ότι ο μινιμαλιστικός επανασχεδιασμός του χώρου με τις προτεινόμενες κατασκευές χαμηλού κόστους μπορεί να μετατρέψει ένα πρόβλημα σε συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής.
Ο συνεταιρισμός στο Ζαγόρι. Από τις συντεχνίες στην εξατομίκευση. Αύριο τι;
Ο θεσμός των συνεταιρισμών ακροβατεί σε ένα μεταίχμιο σειράς κρίσιμων αλλαγών. Στο Ζαγόρι, η ύπαρξη συνεταιρισμών στο παρελθόν υπήρξε καθοριστική για την τοπική ανάπτυξη. Ωστόσο, στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα, ο θεσμός μοιάζει εκφυλισμένος και ο ρόλος του αποδυναμωμένος. Αποτελεί η ισχυροποίηση των συνεταιρισμών βασικό συστατικό μιας υγιούς ανάπτυξης του Ζαγορίου, ειδικά, αλλά και των ορεινών περιοχών γενικά; Στην εργασία αυτή τεκμηριώνεται η ανάγκη διαφοροποίησης του τρόπου λειτουργίας των σύγχρονων συνεταιρισμών και αναδεικνύεται ο ρόλος τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική ανάπτυξη των ορεινών περιοχών, μέσα από την μελέτη των συνεταιρισμών του Δήμου Ζαγορίου. Γίνεται μια ιστορική αναδρομή, η οποία συναρτά τη φυσική γεωγραφία του Ζαγορίου στην ανθρωπογεωγραφία αυτού, με σκοπό την ανάδειξη των ακτίνων δράσης και επιρροής των πρώτων μορφών συνεταιρισμών της περιοχής, είτε ως πολιτισμικών ομάδων (π.χ. Σαρακατσάνοι), είτε ως συντεχνιών εμπόρων (π.χ. ισνάφια). Περιγράφονται τα ιδιώματα και τα χαρακτηριστικά τους, ως στοιχεία συνεκτικότητας των μελών τους. Παρουσιάζονται οι συνεταιρισμοί που δραστηριοποιούνται σήμερα στην περιοχή, διερευνώνται τα αίτια που οδήγησαν στον εκφυλισμό τους και προτείνονται μέτρα προσαρμογής τους στις νέες συνθήκες. Μέσα από την ανάλυση αναδεικνύονται νέοι τρόποι οργάνωσης των κοινωνιών του Ζαγορίου, ως μέσο απόκτησης οικονομικής αυτοτέλειας, ανεξαρτησίας και εν τέλει κοινωνικής απελευθέρωσης.
Οι ενεργειακές ανάγκες στο Ζαγόρι και η σύγχρονη πολιτική για τις ορεινές περιοχές
Αντικείμενο της εργασίας αυτής αποτελεί η εκτίμηση των θερμικών καταναλώσεων και του συνεπαγόμενου κόστους για τις κατοικίες στο Ζαγόρι καθώς και για τα τουριστικά καταλύματα. Στόχος είναι η ανάδειξη του μεγέθους τους προβλήματος της ενεργειακής επάρκειας στην περιοχή, ιδιαίτερα σε μια εποχή κρίσης με αυξημένες τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης. Μελετώνται οι ενεργειακές ανάγκες σε επτά οικισμούς του Ζαγορίου σε συνάρτηση με τις κλιματικές συνθήκες και τα χαρακτηριστικά των κτιρίων. Παράλληλα, διαμορφώνεται ένα μοντέλο για το κτίριο ενός τυπικού ξενώνα και υπολογίζονται οι θερμικές του ανάγκες. Γίνεται σύγκριση των ενεργειακών και οικονομικών μεγεθών με άλλες χαμηλότερου υψομέτρου περιοχές, ώστε να αναδειχθεί η ένταση του προβλήματος στα ορεινά. Επίσης, υπολογίζεται η ελάφρυνση που προκύπτει για τα νοικοκυριά μέσω της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης. Λόγω των υψηλών τιμών των καυσίμων και της μεγάλης ενεργειακής ζήτησης στις ορεινές περιοχές, προκύπτει ότι στο Ζαγόρι το ζήτημα της ενεργειακής φτώχειας έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και η υφιστάμενη πολιτική είναι ανεπαρκής για την αντιμετώπισή του. Τέλος, προτείνονται ορισμένα μέτρα που πρέπει να χαρακτηρίζουν μια αποτελεσματική πολιτική για τις ορεινές περιοχές, προκειμένου να υπάρξει απρόσκοπτη κάλυψη των ενεργειακών φορτίων στις κατοικίες και τις τουριστικές επιχειρήσεις.
Όνειρα και προσδοκίες της νέας γενιάς του Ζαγορίου
Η παρούσα εργασία αποτυπώνει και ερμηνεύει τις συμπεριφορές, τις στάσεις, τις αντιλήψεις και τα βιώματα των παιδιών που ζουν στην περιοχή του Ζαγορίου. Οι προοπτικές ύπαρξης μιας ορεινής κοινωνίας είναι στενά συνδεδεμένες με την ικανότητα της να διατηρεί ένα σημαντικό ποσοστό νέων στον ιστό της, δεδομένου ότι οι νέοι αποτελούν την ηλικιακή ομάδα που έχει κίνητρα, επιδεξιότητες και προσδοκίες. Η παραγωγή των ποιοτικών δεδομένων έγινε με τη χρήση του μεθοδολογικού εργαλείου της ημιδομημένης συνέντευξης και η οργάνωση τους με τη χρήση της τεχνικής της κατηγορικής ταξινόμησης. Ακολούθησε συγκριτική αξιολόγηση των συμπερασμάτων της παρούσας έρευνας με αντίστοιχα της διεθνούς βιβλιογραφίας αλλά και των τριών αντίστοιχων προηγούμενων ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στα Τζουμέρκα, στην Κόνιτσα και στο Μέτσοβο. Από την αξιολόγηση των δεδομένων προκύπτει ότι η καθημερινή ζωή των νέων μοιάζει με ένα παζλ αντικρουόμενων χαρακτηριστικών όπως η ηρεμία και το δέσιμο με το φυσικό περιβάλλον και τον τόπο τους, η δύσκολη πρόσβαση στην εκπαίδευση αλλά και η απομόνωση.
Χωροθέτηση έργων υποδομής και ανάπτυξης – Κοινωνικές αντιδράσεις: Η περίπτωση της Βωβούσας Ιωαννίνων
Η εργασία αυτή έχει θέμα τα τοπικά κοινωνικά κινήματα που αναπτύσσονται ενάντια στη χωροθέτηση κάποιου έργου υποδομής ή ανάπτυξης. Κυρίως αντικείμενο της αποτελεί η μελέτη της περίπτωσης της Βωβούσας Ιωαννίνων, στην οποία υπάρχει πρόταση για την απόληψη τμήματος της παροχής νερού του ποταμού Αώου που διέρχεται μέσα από τον οικισμό σε ανάντη θέση και άντλησή του στον ταμιευτήρα του ΥΗΣ Πηγών Αώου, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία. Το προτεινόμενο έργο παρουσιάζεται και εξετάζεται τόσο από τεχνo-οικονομική σκοπιά όσο και από κοινωνική πλευράς. Για τη μελέτη των κοινωνικών διεργασιών κατά τη γέννηση και την εξέλιξη του κοινωνικού κινήματος χρησιμοποιήθηκε μια συνδυαστική μεθοδολογία, η οποία βασίστηκε αφ' ενός σε ημι-δομημένες συνεντεύξεις από ανθρώπους- κλειδιά αλλά και από απλούς πολίτες και, αφ' ετέρου, σε συστηματική παρακολούθηση και καταγραφή των τεκταινόμενων καθώς και συμμετοχή σε διάφορες διαδικασίες του κινήματος όπως συνελεύσεις, εκδηλώσεις και ημερίδες. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι πρόκειται για ένα κίνημα που φαίνεται ότι δεν εμπίπτει στη θολή κατηγορία NIMBY (Not In My BackYard), αλλά αποτελεί ένα ώριμο κοινωνικό κίνημα, με τοπικά αλλά όχι τοπικιστικά χαρακτηριστικά, με πολιτικούς στόχους, σαφή και τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία και ευρεία αποδοχή από την κοινωνία τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε υπερτοπικό – εθνικό επίπεδο.