Η Συμβολή του ΕΜΠ στην Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη του Δήμου Μετσόβου και Το Ερευνητικό πρόγραμμα PEAK – Νεανική Επιχειρηματικότητα στις Ορεινές Περιοχές

Το Σάββατο 15 Ιουλίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο ΜΕΚΔΕ του ΕΜΠ στο Μέτσοβο η Ημερίδα με τίτλο: «Η Συμβολή του ΕΜΠ στην Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη του Δήμου Μετσόβου και Το Ερευνητικό πρόγραμμα PEAK – Νεανική Επιχειρηματικότητα στις Ορεινές Περιοχές». Την Ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Μετσόβου Κ. Τζαφέας, ο Δήμαρχος Ζίτσας Μ. Πλιάκος, ο Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Μετσόβου Α. Μπίσας, εκπρόσωποι θεσμικών φορέων και πολλοί κάτοικοι της περιοχής.

Η Ημερίδα άνοιξε με χαιρετισμό του Περιφερειάρχη, ο οποίος αναφέρθηκε στα κρίσιμα προβλήματα της ορεινής Ηπείρου, στις άμεσες ανάγκες των τοπικών κοινωνιών αλλά και στη μακρόχρονη συνεργασία της Περιφέρειας με το ΕΜΠ και το ΜΕΚΔΕ. Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Δημάρχου Μετσόβου, ο οποίος αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία του Δήμου με το ΜΕΚΔΕ και έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε προτάσεις του ΜΕΚΔΕ και των μεταπτυχιακών φοιτητών που υλοποιήθηκαν. Ακολούθησε η εναρκτήρια ομιλία του Διευθυντή ΜΕΚΔΕ -Καθηγητή ΕΜΠ Δ. Καλιαμπάκου, ο οποίος τόνισε τη σημασία και τον ρόλο του ΜΕΚΔΕ για την ορεινή Ελλάδα και την Ήπειρο ειδικά, αναφέρθηκε στις συστηματικές προσπάθειες του ΜΕΚΔΕ για τη θέσπιση ολοκληρωμένης πολιτικής για τον ορεινό χώρο στην Ελλάδα αλλά και στη συνεχή παραγωγή αποτελεσμάτων που μπορούν να βοηθήσουν τις τοπικές κοινωνίες.

Στην Ημερίδα παρουσιάστηκαν οι εργασίες των φετινών μεταπτυχιακών φοιτητών του ΔΠΜΣ «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών» του ΕΜΠ, καθώς και της Καθ. ΕΜΠ κ. Α. Στρατηγέα. Φετινή περιοχή μελέτης του μεταπτυχιακού προγράμματος υπήρξε ο Δήμος Μετσόβου. Η θεματολογία των εργασιών περιλάμβανε προτάσεις ενεργειακής αναβάθμισης του κολυμβητηρίου και βελτίωσης του γηπέδου του Μετσόβου, εκσυγχρονισμού και στήριξης των προϊόντων ξύλου της Μηλιάς, οικονομοτεχνικής μελέτης για την παρασκευή Μετσοβίτικων πιτών. Επιπλέον, εργασίες ανέδειξαν και τεκμηρίωσαν την σημασία και ανάγκη του σχεδιασμού με συμμετοχή των πολιτών, με στόχο την χωροταξική αναδιάρθρωση του Μετσόβου και τη διαμόρφωση ενός πολυκεντρικού οικισμού, διαμορφώνοντας και ένα δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών μέσα σε όλο τον οικισμό του Μετσόβου. Άλλες εργασίες επικεντρώθηκαν στις τοπικές ορεινές κοινωνίες και τον πολιτισμό αναδεικνύοντας τη σημασία και τα ευρήματα έρευνας σχετικά με την γυναικεία ιδιοκτησία γης στον Δήμο, τις απόψεις και τα όνειρα των παιδιών των λυκείων του Δήμου, την μουσική και χορευτική παράδοση του Ανθοχωρίου αλλά και την σημασία των νερών της ευρύτερης περιοχής του Ανθοχωρίου μέσα από την γεωλογική και μυθολογική της διάσταση. Οι εργασίες αποτελούν τεκμηριωμένες προτάσεις τα αποτελέσματα των οποίων μπορούν να βρουν άμεσα εφαρμογή συμβάλλοντας στην επίλυση κρίσιμων αναπτυξιακών ζητημάτων του Δήμου.

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος PEAK – New Heights for Youth Entrepreneurship, το οποίο εστιάζει στη στήριξη της επιχειρηματικότητας νέων ανθρώπων σε ορεινές περιοχές. Το PEAK έχει δημιουργήσει ερευνητικό και εκπαιδευτικό υλικό το οποίο είναι ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους στην ιστοσελίδα: www.peakentrepreneurs.eu. Tα αποτελέσματα ωφελούν νέους που θέλουν να μείνουν, να επιστρέψουν ή να εγκατασταθούν σε έναν ορεινό τόπο και να στήσουν τη δική τους επιχείρηση. Ωφελούν εκπαιδευτές ενηλίκων που επιθυμούν να αξιοποιήσουν το υλικό στις δραστηριότητές τους, τοπικούς φορείς (Δήμους, Περιφέρειες) που μπορούν να ενσωματώσουν τα αποτελέσματα στις πολιτικές τους και τις τοπικές κοινωνίες που μακροπρόθεσμα θα μπορέσουν να ανακάμψουν πληθυσμιακά. Στο πλαίσιο της παρουσίασης του PEAK, τρεις νέοι επιχειρηματίες από τα Άγραφα, τα Γρεβενά και τη Μηλιά Ολύμπου αφηγήθηκαν τη δική τους επιχειρηματική ιστορία. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν βίντεο με νέους επιχειρηματίες από την Ιρλανδία, τη Σκωτία, την Ισλανδία που έφεραν και τη δική τους οπτική.

Την Ημερίδα παρακολούθησαν, συνολικά, πάνω από 150 άτομα. Υπήρξε γόνιμος διάλογος και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ερωτήσεις προς τους ομιλητές που πυροδότησαν ζωντανές συζητήσεις για όλα τα θέματα. Εξάλλου, αυτός ακριβώς ήταν και ο στόχος της Ημερίδας.  Ο κύκλος των παρουσιάσεων έκλεισε με την παρουσίαση της έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο: «ΔΙΑΒΑ» και θέμα τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους από τον δημιουργό της κ. Δ. Τοσίδη, βραβευμένο φωτογράφο.

Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο, με το πρόγραμμα της χορευτικής ομάδας του Μετσόβου με την καθοδήγηση του χοροδιδάσκαλου κ. Γ. Μέτσιου ενώ στο χορό μπήκαν στη συνέχεια όλοι, παράλληλα με ένα ευχάριστο δείπνο στην υπαίθρια αυλή του ΜΕΚΔΕ.

Για όσους δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στις εργασίες της μπορούν να προμηθευτούν, δωρεάν, το έντυπο βιβλίο από τα γραφεία του ΜΕΚΔΕ-ΕΜΠ στο Μέτσοβο και από τον Δήμο Μετσόβου ενώ σύντομα το σύνολο του υλικού θα είναι διαθέσιμο και στην ιστοσελίδα του ΜΕΚΔΕ (https://mirc.ntua.gr/Book_MEKDE_2023) και του μεταπτυχιακού προγράμματος (http://mountains.ntua.gr/Book_MEKDE_2023).

Ευχαριστούμε όλους όσοι μας συντρόφεψαν σ’ αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα ημέρα και δίνουμε ραντεβού για τις επόμενες εκδηλώσεις μας, οι οποίες είναι πάντα ανοιχτές και στις οποίες είστε πάντα όλες και όλοι καλοδεχούμενοι !

Date: 
Saturday, July 15, 2023 - 9:00am