Η συμβολή των Μετσοβιτών ευεργετών στην ίδρυση και την ανάπτυξη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
23 Ιουνίου 2017, Μέτσοβο, Μεγάλη Αίθουσα Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕ.Κ.Δ.Ε.)
Στο πλαίσιο του εορτασμού των 180 χρόνων από την ίδρυση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, θα πραγματοποιηθεί στο Μέτσοβο εκδήλωση για τη συμβολή των Μετσοβιτών ευεργετών στην ίδρυση και την ανάπτυξη του Ιδρύματος. Η εκδήλωση στοχεύει στην ανάδειξη της προσφοράς των Μετσοβιτών ευεργετών του Ε.Μ.Π. και την ενίσχυση της συλλογικής μνήμης του Πολυτεχνείου ως προς αυτό το κομβικό για την ιστορία του Ιδρύματος ζήτημα.
Στα πρώτα βήματα του Πολυτεχνείου, στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος, η λειτουργία του Ιδρύματος βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό σε δωρεές και ευεργεσίες. Στα μέσα του 19ου αιώνα οι Μετσοβίτες ευεργέτες (Νικόλαος Στουρνάρης, Μιχαήλ Τοσίτσας, Ελένη Τοσίτσα, Γεώργιος Αβέρωφ, Δημήτριος Θωμαΐδης κ.α.) διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του Πολυτεχνείου αλλά και την προώθηση της τεχνικής εκπαίδευσης γενικότερα. Προσέφεραν τεράστια για την εποχή χρηματικά ποσά, με το οποία δημιουργήθηκε και το εμβληματικό κτιριακό συγκρότημα του Ε.Μ.Π. της Πατησίων. Το Ε.Μ.Π. μέχρι και σήμερα συνεχίζει να ενισχύει την εκπαιδευτική και ερευνητική του δραστηριότητα αξιοποιώντας τις δωρεές τους (υποτροφίες, δράσεις του Θωμαΐδειου Ιδρύματος κλπ.). Η πολύπλευρη συμβολή των Μετσοβιτών ευεργετών στην ανάπτυξη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αποτυπώνεται στον ίδιο τον τίτλο του Ιδρύματος.
Οι Μετσοβίτες ευεργέτες ήταν αυτοί που πρώτοι πίστεψαν στην αναγκαιότητα των εφαρμοσμένων επιστημών για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Ελλάδας. Έτσι, αντίθετα στα συνήθη πρότυπα της εποχής, κατεύθυναν τις ευεργεσίες τους στο Πολυτεχνείο αλλά και σε παραγωγικά έργα, με όραμα τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Η εκδήλωση στο Μέτσοβο, γενέτειρα των μεγάλων ευεργετών του Ε.Μ.Π., είναι εκδήλωση τιμής και διαρκούς μνήμης της γενναίας προσφοράς τους στο Ίδρυμα.
Το Πολυτεχνείο, με βαθιά αίσθηση ευγνωμοσύνης προς τους ευεργέτες του, έχει επιστρέψει στην Ήπειρο και αναπτύσσει μέσω του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και του διασχολικού μεταπτυχιακού προγράμματος «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών», που πραγματοποιείται στο Μέτσοβο, πολυσχιδή δράση στο πλευρό της ηπειρώτικης κοινωνίας. Στο πλαίσιο των συστηματικών προσπαθειών που καταβάλει το Ε.Μ.Π. για την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας, στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν τα πρόσφατα αποτελέσματα έρευνας του μεταπτυχιακού προγράμματος για το πώς αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία την αναστήλωση του Γεφυριού, δύο χρόνια μετά την κατάρρευση του εμβληματικού μνημείου.