Η συμβολή των συστημάτων GPS στην ανάπτυξη του περιηγητικού τουρισμού. Εφαρμογή στο μονοπάτι Συρράκο – Καλαρρύτες.

Η συμβολή των συστημάτων GPS στην ανάπτυξη του περιηγητικού τουρισμού. Εφαρμογή στο μονοπάτι Συρράκο – Καλαρρύτες.

Ο περιηγητικός τουρισμός αποτελεί μια εναλλακτική μορφή τουρισμού που αποκτά όλο και περισσότερους λάτρεις τα τελευταία χρόνια. Έχουν γίνει ορισμένες προσπάθειες, ειδικά τα τελευταία χρόνια, που στοχεύουν στην ανάδειξη των περιηγητικών μονοπατιών κυρίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό έγινε προσπάθεια σύνθεσης ενός χάρτη, στον οποίο αποτυπώνονται μονοπάτια που αρχίζουν από τη βόρεια Ευρώπη και καταλήγουν στη νότια. Υπάρχουν ενιαίες προδιαγραφές με βάση τις οποίες σηματοδοτούνται τα ευρωπαϊκά μονοπάτια.

Σε ό,τι αφορά τον ελληνικό χώρο και επειδή δεν υπήρχε σημαντική υποδομή σχετικά με τα μονοπάτια, αφού τα ήδη υπάρχοντα δε συντηρούνταν, ανέκυψαν ορισμένα προβλήματα τόσο κατά το σχεδιασμό όσο και μετά την ολοκλήρωση του έργου. Τα μόνα βήματα που έχουν γίνει στην Ελλάδα αφορούν αποσπασματικές κινήσεις για τη συντήρηση και τη σήμανση, κυρίως σε επίπεδο τοπικών πρωτοβουλιών.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης εργασίας έγινε καταγραφή του μονοπατιού που συνδέει τα χωριά Συρράκο και Καλαρρύτες με GPS χειρός. Με βάση αυτήν την καταγραφή και με τη βοήθεια του προγράμματος Autocad, η διαδρομή μεταξύ των δύο χωριών αποτυπώθηκε σε ένα χάρτη. Kαθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής ελήφθησαν φωτογραφίες που αναδεικνύουν το μονοπάτι και την περιοχή από την οποία διέρχεται, με κάθε λεπτομέρεια.