Κίνδυνοι από δασικές πυρκαγιές στα Τζουμέρκα

Κίνδυνοι από δασικές πυρκαγιές στα Τζουμέρκα

Το «δάσος» στην ευρύτερη ερμηνεία του, αποτελεί ένα πολυσύνθετο οικολογικό σύστημα, με δική του ζωή και λειτουργίες που συνυπάρχουν αρμονικά σε μια περιοχή. Είναι ένα φυσικό αγαθό με πολύπλευρη σημασία και ιδιαίτερα σημαντική αξία για τον άνθρωπο. Είναι ένας ανανεώσιμος φυσικός πόρος με τεράστιες και ανεξάντλητες δυνατότητες στην περιβαλλοντική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη ενός τόπου, πού συντελεί στη δημιουργία καλύτερων συνθηκών ζωής.

Στόχος της παρούσας εργασίας, είναι να παρουσιαστούν οι κίνδυνοι που προκαλούνται από τις δασικές πυρκαγιές στον ορεινό χώρο και να γίνει μία επισκόπηση της κατάστασης στα Τζουμέρκα. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι τα σενάρια της κλιματικής αλλαγής υποδεικνύουν γενικώς αύξηση του κινδύνου πυρκαγιών στη Μεσόγειο, προτείνονται συγκεκριμένα μέτρα για την περαιτέρω προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της ευρύτερης περιοχής των Τζουμέρκων. Η επιλογή και η μελέτη της συγκεκριμένης περιοχής έγινε λόγω της ιδιαίτερης σημασίας της, καθώς διαθέτει ιδιαίτερα φυσικά, αισθητικά και ιστορικά χαρακτηριστικά ενώ παράλληλα παρουσιάζει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης και χρήζει δασοπροστασίας.

Η εργασία στηρίχτηκε στην ελληνική και τη διεθνή βιβλιογραφία και εμπειρία, καθώς και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής. Παρουσιάζεται με σαφήνεια η υφιστάμενη κατάσταση του φυσικού της περιβάλλοντος και υποδεικνύεται η ανάγκη προστασίας, αλλά και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση των επιδράσεων και της υποβάθμισης που μπορεί να επιφέρει μία πυρκαγιά.