Συμμετοχή στο 5th Global Meeting of Mountain Partnership: "Mountains under pressure: Climate, hunger and migration"

Στις 11-13 Δεκεμβρίου 2017, διοργανώθηκε στη Ρώμη, το 5ο Παγκόσμιο Συνέδριο του Mountain Partnership, στην έδρα του οργανισμού, στο κτίριο του FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations). Με στόχο το άνοιγμα του ΜΕΚΔΕ και της συνολικής ερευνητικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας στο Μέτσοβο, στο διεθνές κοινό των ορεινών περιοχών, η Σ. Γιαννακοπούλου συμμετείχε, εκπροσωπώντας το ΜΕ.Κ.Δ.Ε, με εισήγηση στο Παγκόσμιο Συνέδριο.

Το Συνέδριο παρακολούθησαν πάνω από 220 άτομα, από όλες, σχεδόν, τις ορεινές περιοχές του κόσμου. Παρουσιάστηκε μια ποικιλία θεμάτων σε ότι αφορά τα κυριότερα προβλήματα των ορεινών περιοχών και τις βασικές κατευθύνσεις της μελλοντικής τους ανάπτυξης. Οι περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η μετανάστευση των νέων και μορφωμένων ανθρώπων από τα βουνά στις πόλεις, η φτώχεια, η περιθωριοποίηση, τα ευαίσθητα φυσικά οικοσυστήματα και η ανάγκη προστασίας απειλούμενων ειδών όπως η λεοπάρδαλη του χιονιού (snow leopard) αποτέλεσαν τον κύριο κορμό των εισηγήσεων. Στον αντίποδα των κρίσιμων προβλημάτων αναδείχθηκε και η τεράστια σημασία των δυνατοτήτων και της δυναμικής των ίδιων των ορεινών κοινωνιών, οι οποίες πρέπει να αναλάβουν πρωταρχικό ρόλο στην ανάπτυξή τους και, κυρίως, να αποκτήσουν μια πιο δυνατή φωνή προς τα έξω_να γνωστοποιήσουν τα ζητήματα που τις αφορούν και να ευαισθητοποιήσουν τοπικές κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς. Τονίστηκε η περιθωριοποίηση των βουνών στην παγκόσμια πολιτική agenda_τα βουνά έμειναν έξω από τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή (2015). Αναφέρθηκε ο σημαντικός ρόλος των βουνών ως τόπων πνευματικής και θρησκευτικής σημασίας. Στις κεντρικές ομιλίες παρουσιάστηκαν, επίσης, τα πεπραγμένα του Mountain Partnership, ο οποίος συμπληρώνει φέτος 15 χρόνια λειτουργίας, καθώς και οι από 'δω και πέρα προκλήσεις, δράσεις και στόχοι για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών, με στόχο το 2030 (Agenda 2030). Την πρώτη μέρα του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε μια σειρά τοποθετήσεων από φορείς-εκπροσώπους διαφόρων ορεινών περιοχών: Ευρώπη (Euromontana), ICIMOD (Νεπάλ), Μεξικό, Αργεντινή, Χιλή, Υπο-Σαχάρια Αφρική, Κιργιστάν, Πακιστάν, Μπουτάν, Περού, Κίνα, Καμερούν, Κολομβία κ.λπ. Οι ομιλητές παρουσίαζαν, επιγραμματικά, τα πιο κρίσιμα ζητήματα της περιοχής τους.

Η παρουσίαση της Σ. Γιαννακοπούλου είχε τίτλο: "The Metsovion Interdisciplinary Research Center (M.I.R.C) and the MSc "Environment and Development of Mountain Regions": Research and Education in the Mountain Regions of Greece". Παρουσιάστηκε τη 2η μέρα του Συνεδρίου, στο side event, με τίτλο: "Education in Mountains". Αντικείμενο της παρουσίασης ήταν το ΜΕ.Κ.Δ.Ε. και το Δ.Π.Μ.Σ. "Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών", του Ε.Μ.Π. Η παρουσίαση απέσπασε ιδιαίτερα θετικά σχόλια και το κοινό έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τη δουλειά που γίνεται στο Μέτσοβο. Στα σχόλια τονίστηκε, ιδιαίτερα, η σημασία του εγχειρήματος για τις τοπικές ορεινές κοινωνίες, η σημασία της θεμελίωσης της γνώσης για την ορεινή Ελλάδα και η, μέσω της παρουσίασης, πολύ θετική συνεισφορά της Ελληνικής πλευράς στον διεθνή διάλογο, για τα βουνά, του Συνεδρίου. Ενθαρρύνθηκε η πιο ενεργή και περεταίρω συμμετοχή του ΜΕ.Κ.Δ.Ε., τόσο στις δραστηριότητες του Mountain Partnership, όσο και σε πιθανή συνεργασία με φορείς άλλων περιοχών (Τορίνο, ICIMOD, κ.λπ.). Ο Αbdollah Ashtari Nakhaei, Διευθυντής της ΜΚΟ Mountain Environment Protection Society, στην Τεχεράνη, Ιράν, σχολίασε την πρωτοπορία του ΜΕ.Κ.Δ.Ε και του Δ.Π.Μ.Σ, περιέγραψε την έλλειψη εκπαιδευτικού φορέα για τα βουνά στο Ιράν, και απεύθυνε πρόσκληση στο ΜΕ.Κ.Δ.Ε. να μεταφέρει την τεχνογνωσία του όλου εγχειρήματος στο Μέτσοβο και να δείξει το δρόμο για την εφαρμογή ανάλογης δραστηριότητας στο Ιράν. Πολύ θετικά ήταν τα σχόλια του Andrey Kushlin, αντιπροσώπου του FAO και συντονιστή του side event, για τις δραστηριότητες του ΜΕ.Κ.Δ.Ε και του Δ.Π.Μ.Σ, ενώ τόνισε ειδικά ως πολύ σημαντικό το γεγονός ότι καταφέραμε να αλλάξουμε τη συζήτηση στα καφενεία_τη συνεισφορά του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. και του Δ.Π.Μ.Σ. στην αλλαγή του τρόπου σκέψης και οπτικής των τοπικών κοινωνιών. Οι εγκαταστάσεις του ΜΕ.Κ.Δ.Ε, ο περιβάλλων χώρος και τα στιγμιότυπα από τη ζωή των φοιτητών στο Μέτσοβο, απέσπασαν το θαυμασμό όλων. Η προβολή του ΜΕ.Κ.Δ.Ε και του Δ.Π.Μ.Σ, κρίθηκε θετική και ότι πρέπει να αποτελέσει την αρχή ανάλογων εξωστρεφών δραστηριοτήτων, στο μέλλον.

Date: 
Monday, December 11, 2017 - 9:00am to Wednesday, December 13, 2017 - 6:00pm