Τυποποίηση και επεξεργασία προϊόντων από κάστανο

Τυποποίηση και επεξεργασία προϊόντων από κάστανο

Ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη διαθέτει σημαντικές εκτάσεις καστανιάς, καθώς οι εδαφολογικές και κλιματικές συνθήκες θεωρούνται ευνοϊκές για την ανάπτυξή της. Εντούτοις, η παραγόμενη ποσότητα κάστανου είναι χαμηλότερη του δυναμικού της περιοχής και, επιπλέον, δεν υφίσταται κανενός είδους τυποποίηση και μεταποίηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διάθεση του προϊόντος με δυσμενείς όρους (κυρίως σε χονδρικούς πελάτες και σε σχετικά χαμηλές τιμές). Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω δεδομένα, η παρούσα εργασία εξετάζει, από οικονομικής πλευράς, τη δυνατότητα εγκατάστασης μιας σχετικά μικρής μονάδας τυποποίησης και μεταποίησης για παραγωγή προϊόντων κάστανου (γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα και κατεψυγμένα μαρόνια). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ανάλυσης, η μονάδα είναι οικονομικά βιώσιμη και μπορεί να εξασφαλίσει ένα ικανοποιητικό επιπρόσθετο εισόδημα. Σε αυτή τη βάση, μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο αλλά σημαντικό βήμα για την τόνωση της συγκεκριμένης δραστηριότητας και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και προστιθέμενης αξίας στην περιοχή.