9ο Συνέδριο του Ε.Μ.Π. και του ΜΕ.Κ.Δ.Ε.: «Όραμα, σχεδιασμός και πολιτικές για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη των ορεινών και απομονωμένων περιοχών» - Δελτίο Τύπου

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 9ο Συνέδριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕΚΔΕ). Το Συνέδριο, με θέμα «Όραμα, σχεδιασμός και πολιτικές για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη των ορεινών και απομονωμένων περιοχών»,  πραγματοποιήθηκε από τις 26 έως τις 28 Σεπτεμβρίου στο Μέτσοβο, στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Πάνω από 200 άτομα συμμετείχαν στο συνέδριο ως σύνεδροι και πολλοί ακόμη ως ακροατές. Παρουσιάστηκαν 70 εισηγήσεις από καθηγητές, ερευνητές και εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης. Οι θεματικές ενότητες των εισηγήσεων κάλυψαν ένα μεγάλο εύρος θεμάτων που αφορούν στις ορεινές και απομονωμένες περιοχές, προκαλώντας το ενδιαφέρον του κοινού καθώς και συζητήσεις. Σημαντικός αριθμός από όσους παρουσίασαν και από όσους παρακολούθησαν το Συνέδριο δεν είχαν ξαναεπισκεφθεί το ΜΕ.Κ.Δ.Ε. και αυτό αποτελεί δείγμα ανανέωσης και ισχυρής δυναμικής της προσπάθειας που γίνεται από το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας του Ε.Μ.Π.

Το συνέδριο ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης 26 Σεπτεμβρίου, παρουσία του Πρύτανη του Ε.Μ.Π., του Περιφερειάρχη Ηπείρου, του Δημάρχου Μετσόβου και των Δημάρχων Ζίτσας, Κόνιτσας, Κεντρικών Τζουμέρκων και  Βελβεντού. Τις εργασίες άνοιξε ο πρύτανης του Ε.Μ.Π., Καθηγητής Ι. Πασπαλιάρης, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στη συστηματική προσπάθεια που κάνει το Πολυτεχνείο για την έρευνα και την εκπαίδευση στις ορεινές και απομονωμένες περιοχές μέσω του ΜΕΚΔΕ και του μεταπτυχιακού προγράμματος «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών». Τόνισε ότι οι διοικήσεις του Ε.Μ.Π. στηρίζουν διαχρονικά τη δράση του ΜΕΚΔΕ για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών, ως επιστροφή μέρους του χρέους προς τους ιδρυτές και ευεργέτες του Ε.Μ.Π. Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Α. Καχριμάνης, ο οποίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες και τις δράσεις της Περιφερειακής Διοίκησης για την υποστήριξη των ορεινών περιοχών καθώς και στην ανάγκη της συνέργειας μεταξύ κεντρικού κράτους – Περιφέρειας – Δήμων για να υπάρξει ολοκληρωμένη και αποτελεσματική πολιτική ενίσχυσης των περιοχών αυτών. Ο Δήμαρχος Μετσόβου, Κ. Τζαφέας, καλωσόρισε τους συνέδρους στο Μέτσοβο και τόνισε τη διαχρονική, στενή συνεργασία μεταξύ του Δήμου και του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. Η εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε από τον Διευθυντή του ΜΕ.Κ.Δ.Ε., Καθηγητή Δ. Καλιαμπάκο, ο οποίος αναφέρθηκε στη συμβολή του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. στην αναγέννηση των ορεινών και απομονωμένων περιοχών. Ανέλυσε τη σημασία των ορεινών περιοχών για τον πλανήτη, αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και προβλήματα των ορεινών περιοχών της Ελλάδας και παρουσίασε τη δράση του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. Κατέληξε στο ότι για το ξαναζωντάνεμα των ορεινών περιοχών χρειάζεται μια δημιουργική σύζευξη της νέας γενιάς, της επιστήμης και της τεχνολογίας με τα χαρακτηριστικά των ορεινών κοινωνιών που έχουν διαμορφωθεί προσαρμοζόμενα με πείσμα και εφευρετικότητα στις δύσκολες συνθήκες των βουνών. Η εναρκτήρια συνεδρίαση στο κλείσιμό της, πλημμύρισε από τραγούδια και χορούς του Μετσόβου, που παρουσίασε ο τοπικός χορευτικός σύλλογος.

Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν έξι συνεδριάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, στα αντικείμενα της περιφερειακής ανάπτυξης, των νέων τεχνολογιών, της ενέργειας, της προστασίας του τοπίου και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Κατά το μεσημεριανό διάλειμμα πραγματοποιήθηκε περίπατος στο δάσος, κατά μήκος μέρους του Ursa Trail, ώστε οι σύνεδροι να έλθουν σε επαφή με τη φύση της περιοχής του Μετσόβου.

Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, μέχρι το μεσημέρι, υπήρξε ειδική συνεδρίαση με θέμα: «Η συμβολή του Ε.Μ.Π. στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων». Οι σπουδαστές και οι συνεργάτες του μεταπτυχιακού προγράμματος «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών» παρουσίασαν ειδικές εργασίες για την περιοχή των Κεντρικών Τζουμέρκων. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, ο οποίος αναφέρθηκε στις υποστηρικτικές δράσεις της Περιφέρειας για τους κτηνοτρόφους, με έμφαση στην αναγκαιότητα τυποποίησης των προϊόντων ποιότητας που παράγονται στην περιοχή. Ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων, Χ. Χασιάκος, στην ομιλία του ξεχώρισε δύο άξονες προτεραιότητας για την περιοχή, τη βελτίωση της προσβασιμότητας και την υποστήριξη των κατοίκων, ώστε να διευκολυνθεί η καθημερινότητά τους και το βιοτικό επίπεδο, συνολικά. Στην ομιλία του ο Διευθυντής του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. έδωσε έμφαση στη στρατηγική σημασία που έχει για την περιοχή η δημιουργία του «δακτυλίου των Τζουμέρκων», μέσω της κατασκευής σήραγγας που θα ενώνει του Μελισσουργούς με τα Θεοδώριανα. Κατά το μεσημεριανό διάλειμμα έγινε περίπατος μέσα στον παραδοσιακό οικισμό του Μετσόβου και επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν συνεδριάσεις στα αντικείμενα των φυσικών καταστροφών και της τοπικής ανάπτυξης. Η καταληκτική συνεδρίαση είχε ως προσκεκλημένο ομιλητή τον Christopher King, λάτρη και ερευνητή της ηπειρώτικης μουσικής, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της μουσικής για την Ήπειρο, τη διατήρηση της αυθεντικότητάς της στο πέρασμα του χρόνου και τη συλλογική μέθεξη των πανηγυριών. Η ομιλία του διανθίστηκε με ηχογραφήσεις του Μεσοπολέμου - δείγματα αυθεντικών εκτελέσεων σκοπών της Ηπείρου από δίσκους 78 στροφών. Παρουσίαση για τη μουσική της Ηπείρου πραγματοποίησε και ο Διευθυντής του ΜΕ.Κ.Δ.Ε., προλογίζοντας τον Christopher King, o οποίος ανέδειξε το γεγονός ότι η παραδοσιακή μουσική και ο χορός στην Ήπειρο μπορεί να είναι φορείς των πιο έντονων συναισθημάτων,  χωρίς να τα ευτελίζουν, όπως γίνεται στα κακέκτυπα της λαϊκής μουσικής.

Τα συνέδρια του Ε.Μ.Π. και του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. αποτελούν πλέον θεσμό για τις ορεινές και απομονωμένες περιοχές. Παρά τις δυσκολίες που η κρίση έχει επιφέρει, πολλές από τις ιδέες που έχουν παρουσιαστεί στα συνέδρια έχουν μπολιάσει τις τοπικές κοινωνίες και έχουν υπάρξει αφορμή για έργα και δράσεις ενίσχυσης των αναπτυξιακών τους προοπτικών. Η μάχη για τις ορεινές και απομονωμένες περιοχές συνεχίζεται και το ΜΕ.Κ.Δ.Ε. θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή.

Date: 
Saturday, September 28, 2019 - 9:00pm to Friday, October 4, 2019 - 1:30pm