Δημήτρης Ανδρεόπουλος

Με τι ασχοληθήκατε μετά το μεταπτυχιακό: 

Με την ολοκλήρωση του διατμηματικού μεταπτυχιακού προγράμματος ειδίκευσης Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών το 2009 συμμετείχα σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα (Leonardo Da Vinci) με το οποίο εργάστηκα στο γεωλογικό ινστιτούτο GEUS της Κοπεγχάγης της Δανίας. Κατόπιν έγινα αποδεκτός ως υπότροφος υποψήφιος διδάκτορας στο FREE UNIVERSITY OF BOLZANO της Ιταλίας σε θέματα Διαχείρισης των Ορεινών Περιοχών. Με τη λήψη του διδακτορικού μου τίτλου παρακολούθησα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στις επιστήμες της αγωγής και ειδικής εκπαίδευσης στο πανεπιστήμιο Tor Vergata της Ιταλίας όπου και εγκαταβίωνα. Με την επιστροφή μου στην Ελλάδα εργάστηκα ως αναπληρωτής εκπαιδευτικός στην ειδική δευτεροβάθμια εκπαίδευση μέχρι το μόνιμο διορισμό μου το 2020.

Πως πιστεύετε ότι σας βοήθησε το μεταπτυχιακό στην μετέπειτα πορεία σας: 

Το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης με βοήθησε πολύπλευρα τόσο ως τυπικό προσόν από ένα εγνωσμένης διεθνούς αξίας πανεπιστήμιο όπως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αλλά κυρίως ως ουσιαστικό προσόν γνώσης, πολλαπλών δεξιοτήτων και εμπειρίας. Δεν είναι υπερβολή να καταθέσω ότι η φοίτησή μου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα αποτελεί ορόσημο στη ζωή μου καθώς είχα την ευκαιρία να θητεύσω δίπλα σε αξιολογότατους πανεπιστημιακούς δασκάλους και συμφοιτητές οι οποίοι με επηρέασαν βαθιά ως επιστήμονα και άνθρωπο. Η στήριξη και η συνεργασία που έλαβα από τους πανεπιστημιακούς δασκάλους του μεταπτυχιακού ήταν και είναι αμέριστη εως και σήμερα, δεκαπέντε περίπου χρόνια μετά την αποφοίτησή μου. Επιστέγασμα αυτής της στήριξης και συνεργασίας ήταν το γεγονός ότι ο κ.Δαμίγος Δημήτρης (Καθηγητής στο γνωστικό αντικείμενο της Περιβαλλοντικής Οικονομίας) υπήρξε εξωτερικός επιβλέπων Καθηγητής κατά τις διδακτορικές μου σπουδές στο πανεπιστήμιο του Bolzano της Ιταλίας, υπό την επίβλεψη του οποίου η έρευνά μου ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία και δημοσιεύσεις επιστημονικών άρθρων από όλα τα κεφάλαια της διατριβής μου σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Επίσης ο κ.Καλιαμπάκος Δημήτρης (Διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος) χρόνια μετά την αποφοίτησή μου αποτέλεσε μέλος της πενταμελούς εξεταστικής επιτροπής κατά την υποστήριξη του διδακτορικού μου το 2015. Το μεταπτυχιακό αυτό δίπλωμα εν ολίγοις αποτέλεσε εφαλτήριο για μετέπειτα ακαδημαϊκές και επαγγελματικές εμπειρίες που ποτέ δεν είχα φανταστεί.

Τι θα λέγατε σε κάποιον-α που σκέφτεται να το παρακολουθήσει: 

Με βάση τα προαναφερόμενα δεν έχω παρά να προτείνω ανεπιφύλακτα σε όποιον/α νέο/α επιστήμονα σκέφτεται να παρακολουθήσει το Δ.Π.Μ.Σ. «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών», να το πράξει χωρίς ενδοιασμό. Το εν λόγω μεταπτυχιακό αποτελεί μια ολοκληρωμένη εμπειρία σπουδών η οποία αναμφισβήτητα θα αποτελέσει εφόδιο με σημαντική προοπτική σε ακαδημαϊκό και επαγγελματικό επίπεδο όπως συνέβη και σε εμένα. Αν και είναι αρκετά δύσκολο για κάποιον/α να αποτυπώσει με λόγια τη μοναδικότητα και τα οφέλη αυτού του μεταπτυχιακού είναι σημαντικό να τονιστεί ότι είναι ένα πρόγραμμα που λαμβάνει χώρα σε έναν εμβληματικό ορεινό οικισμό (Μέτσοβο), σε άρτιες εγκαταστάσεις (ΜΕΚΔΕ), με εξαιρετικούς πανεπιστημιακούς δασκάλους και σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών. Άλλωστε για όσους/ες έχουμε αποφοιτήσει και για όσους/ες αποφοιτήσουν στο μέλλον από το μεταπτυχιακό Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών υπάρχει και θα υπάρχει μια συγγένεια που μυστηριακά προσδίδει η ανεπανάληπτη αυτή εμπειρία ζωής.