Η Συμβολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη του Δήμου Πωγωνίου

Academic Year: 

Όταν οι δυσκολίες εντείνονται, τόσο πρέπει να μεγαλώνει η επιμονή και το πείσμα. Έτσι, με σκληρή δουλειά, κόντρα σε κάθε λογής εμπόδια, το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών» συνεχίζει και φέτος την προσπάθεια συστηματικής μελέτης των βουνών, πραγματοποιώντας μια επιστημονική ημερίδα αφιερωμένη στην περιοχή του Πωγωνίου.

Στα βουνά χτυπούσε για περίπου πέντε αιώνες η καρδιά της Ελλάδας. Μέσα στον εικοστό αιώνα, απανωτά χτυπήματα (Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, Εμφύλιος, Μετανάστευση, Αστυφιλία) άλλαξαν άρδην το σκηνικό κι η ορεινή Ελλάδα μπήκε στο περιθώριο. Από τη δεκαετία του ’90 και μετά φάνηκαν, έστω αναιμικές, τάσεις επιστροφής του πληθυσμού στις ορεινές περιοχές. Στα δύσκολα χρόνια της κρίσης το στοίχημα είναι οι τάσεις αυτές να μη σβήσουν. Θέλουμε οι ορεινές περιοχές – που ήταν πάντα καταφύγιο για τους κυνηγημένους – να υποδεχθούν τους ανθρώπους που αναζητούν διέξοδο στα προβλήματα κι έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής κι όχι να δεχθούν ένα τελικό, μη αναστρέψιμο χτύπημα. Κάθε χρόνο το μεταπτυχιακό μας πρόγραμμα «υιοθετεί» μια ορεινή περιοχή και επιχειρεί με στοχευμένες προτάσεις να συμβάλει στο ζωντάνεμά της.

Το Πωγώνι είναι μια γεωγραφική ενότητα, σε πολλούς άγνωστη. Οι επισκέπτες της Ηπείρου, βασικά, προτιμούν το γειτονικό Ζαγόρι για τις εκδρομές τους ή τις περιοχές του Μετσόβου και των Τζουμέρκων. Κι όμως, αυτή η όχι ιδιαίτερα προβεβλημένη μεθοριακή περιοχή είναι ένα από τα πιο βασικά κομμάτια της ιστορίας και της ψυχής της Ηπείρου. Για να γίνει αντιληπτό αυτό, δε χρειάζεται παρά να ακούσει κανείς λίγους στίχους από ένα πολυφωνικό τραγούδι ή μερικά γυρίσματα του κλαρίνου σε ένα πωγωνίσιο σόλο. Πέρα από αυτά τα στοιχεία που χαρίζουν ισχυρή ταυτότητα στο Πωγώνι, η περιοχή αυτή διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα και ευκαιρίες, όπως: σημαντικό μόνιμο πληθυσμό, κομβική γεωγραφική θέση, αρκετά μεγάλες πεδινές εκτάσεις, τοπία ιδιαίτερου κάλλους, πληθώρα μνημείων και σημαντικούς οικισμούς. Βασικό πρόβλημα της περιοχής είναι ότι ο πληθυσμός γερνά και οι ευκαιρίες απασχόλησης μειώνονται. Συνεπώς, το στοίχημα είναι να συγκρατηθεί ο πληθυσμός της περιοχής και να προσελκυθούν νέοι κάτοικοι, αξιοποιώντας κατάλληλα τις σημαντικές υφιστάμενες παραγωγικές δυνατότητες αλλά και ανοίγοντας δρόμους για νέες.

Αρχικά, θα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα της ταυτότητας της περιοχής. Επιτρέψτε μου κάποιες παρατηρήσεις πάνω σε αυτό. Δε συμμερίζομαι τις ανησυχίες για έλλειψη ταυτότητας του τόπου, στηριγμένες στην απώλεια σημαντικού μέρους της παραδοσιακής φυσιογνωμίας πολλών χωριών. Είναι, βέβαια, μια σημαντική απώλεια, η οποία θα πρέπει να αντιστραφεί, αλλά υπάρχουν πολλά άλλα ισχυρά ενοποιητικά στοιχεία που προσδίδουν στον τόπο μια έντονη προσωπικότητα, αν και πάντα όχι ορατή με το κριτήριο της εικόνας.

Ας πάρουμε, ως παράδειγμα, το πωγωνίσιο τραγούδι. Τι το ιδιαίτερο έχει και σκλαβώνει τις καρδιές όχι μόνο των Ηπειρωτών, αλλά ανθρώπων από όλο τον κόσμο; Δεν είμαι μουσικολόγος, μιλάω μόνο ως εραστής αυτής της υπέροχης μουσικής.

Πρώτον, οι πρόγονοί μας εισήγαγαν μια έννοια, ξένη για τους περισσότερους πολιτισμούς, την «χαρμολύπη». Τη συνύπαρξη χαράς και λύπης. Σε ποιο άλλο μουσικό είδος θα βρει κανείς αυτόν τον υπέροχο συνδυασμό, που στέκεται αγέρωχα απέναντι στη θλίψη της απώλειας και του θανάτου, «τσιγκλώντας» την, γεννώντας συναισθήματα τόσο αντίθετα π.χ. από τα κλαψουρίσματα των «σκυλάδικων»; Δεύτερον, το πωγωνίσιο τραγούδι είναι πολυφωνικό τραγούδι. Οι άνθρωποι εδώ είναι εκπαιδευμένοι, από τα γεννοφάσκια τους, να δημιουργούν συλλογικά. Εσάς, σας φαίνεται απλό, φυσιολογικό, όπως η αναπνοή. Αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο. Είναι σαν να ζωγραφίζουν, όλοι μαζί, ένα πίνακα ταυτόχρονα. Κάθε ένας υποπτεύεται που «πατάει» ο διπλανός, γεμίζει τον ήχο αντίστοιχα, προσθέτει μια ηχητική πινελιά που από μόνη της δε θα ήταν τίποτε, μπορεί να ακουγόταν και ως παραφωνία,  αλλά την ώρα και τη στιγμή που ακούγεται  είναι ένα μικρό θαύμα. Τόσοι άνθρωποι μαζί, με την ελευθερία να κάνουν ό,τι θέλουν, με φωνές που κάποιες φορές μοιάζουν με άναρχες και άναρθρες κραυγές, γεννούν από κοινού ένα πειθαρχημένο, εξαιρετικά μελωδικό αποτέλεσμα. Τρίτον, το πωγωνίσιο τραγούδι είναι πεντατονικό τραγούδι (δηλαδή βασίζεται σε μια μουσική κλίμακα με πέντε νότες και όχι επτά που χρησιμοποιούνται συνήθως), όπως, άλλωστε, οι περισσότερες αρχαίες λαϊκές μουσικές του κόσμου. Κι, όμως, είναι τόσο πλούσια η λαϊκή φαντασία που δε χρειάζεται περισσότερες μουσικές υποδιαιρέσεις για να κατασκευάσει αριστουργήματα. Η απλότητα σε συνδυασμό με την αυθεντική έμπνευση είναι αυτό που ξαφνιάζει, όπως σε όλες τις μορφές τέχνης. Τέταρτον, ακούγεται συχνά ότι το πωγωνίσιο τραγούδι οφείλεται στη μεγάλη μήτρα των εξαιρετικών μουσικών του κάμπου του Πωγωνίου. Σωστό. Αλλά είναι άλλο τόσο σωστό πως μια κοινωνία, αυτή του Πωγωνίου, γλεντζέδικη, που με την παραμικρή αφορμή έστηνε γλέντι, «φώναζε τα όργανα», ήταν αυτή που αποτέλεσε την αγκαλιά που έφτιαξε και συντήρησε ένα ιδιότυπο μουσικό πανεπιστήμιο χωρίς παρτιτούρες και θεωρητικά μαθήματα, που κατοικοεδρεύει στον Παρακάλαμο και αλλού, αλλά κυρίως στη ψυχή του ανθρώπου από το Πωγώνι.

Αυτή είναι η ταυτότητα του Πωγωνίου. Μια ταυτότητα με απευθείας σύνδεση με τον αρχέγονο άνθρωπο, που βρίσκει τρόπο να μιλάει, ακόμα, κατ’ ευθείαν στη ψυχή του σύγχρονου, αλλοτριωμένου ανθρώπου. Και, μάλλον, δε χρειάζεστε άλλο διαφημιστικό σποτ για να την προβάλλετε. Το γνωστό βιντεάκι που κάνει το γύρο του κόσμου, με τον κλαριντζή που ακολουθεί το χορό και «βαράει στ’ αυτί» μέσα στο ποτάμι, τον Καλαμά, δείχνει και ποιο  είναι το Πωγώνι και ποιοι είναι οι άνθρωποί του.

Οι εργασίες που παρουσιάζονται στη σημερινή ημερίδα επιχειρούν να συμβάλουν στην κατεύθυνση αυτή με φρέσκιες ιδέες, από νέους επιστήμονες, που εξειδικεύονται στα ζητήματα περιβάλλοντος και ανάπτυξης των ορεινών περιοχών.

Κατ’ αρχάς, όλοι οι σπουδαστές του μεταπτυχιακού και οι συνεργάτες του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. ανέλυσαν τα χαρακτηριστικά της περιοχής του Πωγωνίου και κατέληξαν σε αναπτυξιακά σενάρια για το Δήμο. Μελετήθηκε κατά πόσον ο Καλλικρατικός Δήμος, που περιλαμβάνει περιοχές με έντονες ανομοιογένειες, μπορεί να ομογενοποιηθεί και να βαδίσει ενωμένος στον ίδιο ρυθμό. Αποτιμήθηκαν τα αποτελέσματα από τις χρηματοδοτήσεις στην περιοχή, όσον αφορά στην τόνωση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας. Αποτυπώθηκαν με συνεντεύξεις σε σχολεία τα όνειρα, οι προσδοκίες και οι προβληματισμοί των παιδιών. Αναλύθηκαν συνολικά τα χαρακτηριστικά της επιχειρηματικότητας στην περιοχή, με έμφαση στις νέες επιχειρήσεις που έχουν εγκατασταθεί στο Δήμο και εντοπίστηκαν ευκαιρίες και προβλήματα. Μελετήθηκε η παραδοσιακή καλλιέργεια του αραβοσίτου και προτάθηκαν τρόποι για τη βελτίωσή των αποδόσεών της και τη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από αυτήν. Προτείνονται εναλλακτικά είδη και τρόποι καλλιέργειας που μπορούν να εφαρμοστούν στην περιοχή και αναλύθηκε η οικονομική τους απόδοση. Εξετάστηκε το ενδεχόμενο αποδοτικότερης αξιοποίησης της δασικής παραγωγής στην περιοχή μέσω της κατασκευής μονάδας τυποποίησης της καύσιμης βιομάζας. Αποτιμήθηκε το αργούν κτιριακό κεφάλαιο του Δήμου Πωγωνίου και προτάθηκαν τρόποι αξιοποίησής του. Διαστασιολογήθηκε και αξιολογήθηκε οικονομικά η δημιουργία μιας μονάδας παραγωγής και καύσης βιοαερίου, από αγροτικά και κτηνοτροφικά απόβλητα. Μελετήθηκε η δυνατότητα δημιουργίας ενός ποδηλατόδρομου στα ίχνη του παλιού καρόδρομου, στο Ντερβένι. Πραγματοποιήθηκε η μελέτη ανάδειξης της λίμνης Ζαραβίνας που περιλαμβάνει δραστηριότητες πέριξ της λίμνης αλλά και εντός αυτής, ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης για ντόπιους και επισκέπτες. Αποτυπώθηκε η στάση της κοινής γνώμης της  Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων στο ενδεχόμενο εξόρυξης πετρελαίου.

Δεν παραλείψαμε, μέσα στις εργασίες, να συμπεριλάβουμε περιβαλλοντικά προβλήματα που επηρεάζουν την περιοχή. Προσεγγίστηκε το ζήτημα των δασικών πυρκαγιών στις νέες κλιματικές συνθήκες και προτείνονται τρόποι αντιμετώπισής τους. Κατασκευάσθηκε χάρτης επικινδυνότητας, όσον αφορά στην εμφάνιση κατολισθητικών φαινομένων για το Δήμο Πωγωνίου.  Μελετήθηκε το πρόβλημα της διάβρωσης της κοίτης του ποταμού Καλαμά και διαμορφώθηκαν και κοστολογήθηκαν προτάσεις άμεσης παρέμβασης για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στόχος της σημερινής εκδήλωσης είναι να παρουσιάσουμε στην κοινωνία του Πωγωνίου ρεαλιστικές και καινοτόμες προτάσεις. Η σημερινή ημερίδα είναι το απαραίτητο βήμα ενημέρωσης των κατοίκων και των φορέων της περιοχής. Αν καταφέρουμε να προσανατολίσουμε τις προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας προς στόχους που μπορούν να φτιάξουν ένα καλύτερο τόπο, που θα αξίζει όχι μόνο να επισκέπτεται περισσότερο κανείς αλλά θα τον διαλέγει για να ζήσει, τότε θα έχουμε βάλει και εμείς το λιθαράκι μας. Και θα είμαστε υπερήφανοι γι' αυτό.

Cover: 
Courseworks: 

Η στάση της κοινής γνώμης απέναντι στο ενδεχόμενο εξόρυξης πετρελαίου στην Ήπειρο

Μία από τις περιοχές, στις οποίες πρόκειται να γίνουν έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων, είναι ένα μεγάλο τμήμα του χερσαίου τμήματος της Περιφέρειας Ηπείρου, το οποίο περιλαμβάνει εκτάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας. Από τις υφιστάμενες έρευνες υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης ενός μικρής κλίμακας κοιτάσματος πετρελαίου και αερίου. Όμως, παρά τη μικρή κλίμακα των κοιτασμάτων, ενδεχόμενη εκμετάλλευσή τους θα σημάνει μείζονες αλλαγές για την οικονομία της Ηπείρου. Παράλληλα, τέτοιου είδους επενδύσεις ενέχουν περιβαλλοντικούς κινδύνους. Λαμβάνοντας υπ' όψιν τα στοιχεία αυτά, στην παρούσα εργασία παρουσιάζονται τα αποτελέσματα κοινωνικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των νοικοκυριών της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων για την αποτύπωση της στάσης του κοινού απέναντι στο ενδεχόμενο εξόρυξης πετρελαίου. Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός πρέπει να μην αγνοεί τις απόψεις της κοινωνίας, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις επενδύσεων που έχουν σημαντικές επιπτώσεις. Από την έρευνα προκύπτει ότι οι πολίτες της περιοχής των Ιωαννίνων είναι θετικοί όσον αφορά στην πραγματοποίηση εξόρυξης πετρελαίου στην περιοχή αλλά, ταυτόχρονα, επιδεικνύουν ανησυχία σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της δραστηριότητας αυτής.

Δημιουργία Χάρτη Ζωνών Επικινδυνότητας Εκδήλωσης Κατολισθητικών Φαινομένων στο Δήμο Πωγωνίου με Χρήση Μεθόδων ΓΣΠ και Τηλεπισκόπησης

Στην παρούσα εργασία παρουσιάζεται η δημιουργία ενός χάρτη ζωνών επικινδυνότητας εκδήλωσης κατολισθήσεων. Ο συγκεκριμένος χάρτης αναπτύσσεται με τη χρήση Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (ΓΣΠ - GIS) και τηλεπισκοπικών μεθόδων. Δημιουργούνται επτά επιμέρους χάρτες, οι οποίοι περιλαμβάνουν τις καλύψεις γης, τη λιθολογία, την απόσταση από οδικό και υδρογραφικό δίκτυο, το υψόμετρο, τον προσανατολισμό και την κλίση των πρανών της περιοχής μελέτης, η οποία είναι το Πωγώνι της Ηπείρου. Έπειτα αυτοί οι χάρτες βαθμονομούνται με συντελεστές βαρύτητας και συνδυάζονται με γραμμική μέθοδο. Ο τελικός χάρτης απεικονίζει τρεις ζώνες επικινδυνότητας εκδήλωσης κατολισθήσεων, χαμηλή, μέτρια και υψηλή. Η δημιουργία αυτού του χάρτη δύναται να συμβάλει στη χωροθέτηση έργων υποδομής, την επισήμανση ευπαθών περιοχών και οικισμών και επιλογή των καταλληλότερων χρήσεων γης στην περιοχή.

Χωρικές ανισότητες και προτάσεις αντιμετώπισής τους στο Δήμο Πωγωνίου

Η εργασία διερευνά τα προβλήματα αλλά και, πιθανά, τη νέα δυναμική που δημιουργήθηκε από τη συνένωση δυο κατά βάση ανόμοιων περιοχών, του ορεινού και του πεδινού Πωγωνίου, στο νέο Καλλικρατικό Δήμο Πωγωνίου. Επιχειρεί, επίσης, τη διατύπωση προτάσεων ικανών να οδηγήσουν σε μια νέα αναπτυξιακή πολιτική. Η χαρτογράφηση της παραγωγικής διάρθρωσης, των δημογραφικών μεταβλητών και των κοινωνικών υποδομών έγινε ανά Δημοτική Ενότητα, με στόχο να αποτυπωθεί αναλυτικά η φυσιογνωμία και οι ανομοιoγένειες του Δήμου. Όμως, η περιοχή, εκτός από αντιθέσεις χαρακτηρίζεται και από ομοιογενή στοιχεία, όπως μια ισχυρή, κοινή πολιτιστική ταυτότητα. Ως άμεσα μέτρα, στην κατεύθυνση της ολοκληρωμένης ανάπτυξης του Δήμου Πωγωνίου και της άρσης των ενδοδημοτικών ανισοτήτων προτείνονται η αξιοποίηση της πλούσιας λαϊκής, μουσικής παράδοσης της περιοχής και η τουριστική προβολή του συνόλου του Δήμου.

Αντιμετωπίζοντας το φαινόμενο της διάβρωσης: Η περίπτωση του ποταμού Καλαμά

Η προστασία της κοίτης των ποταμών από τη διάβρωση είναι η σημαντικότερη και πλέον απαραίτητη επέμβαση σε κάθε υδατόρευμα ώστε να ελέγχεται το κανάλι ροής, προκειμένου να προστατευθούν οι παρόδιες χρήσεις γης. Η διάβρωση οδηγεί στην έκπλυση των εδαφών, την ερηµοποίηση και τη μεταφορά φερτών υλών προς τα κατάντη µε συνέπεια τη μείωση της διοχετευτικής ικανότητας του ποταµού. Στην παρούσα εργασία αρχικά αναλύεται, εν συντομία, το φαινόμενο της διάβρωσης, οι παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται καθώς και τα συνήθη μέτρα προστασίας που λαμβάνονται. Στη συνέχεια παρουσιάζεται αναλυτικά το φαινόμενο της διάβρωσης της κοίτης των ποταμών, οι μέθοδοι υπολογισμού της ευστάθειας των πρανών και οι εφαρμοζόμενες παρεμβάσεις. Τέλος, δεδομένων των διαβρωτικών φαινόμενων σε διάφορα σημεία της κοίτης του Καλαμά στη θέση Παρακάλαμος – Μαζαράκι εκτιμάται η ευστάθεια των πρανών στη συγκεκριμένη περιοχή. Συγκεκριμένα, περιγράφεται το φαινόμενο, ερμηνεύονται τα αίτια του, διατυπώνεται πρόταση εφαρμογής άμεσων μέτρων προστασίας και πραγματοποιείται εκτίμηση του συνολικού κόστους όλων των απαιτούμενων εργασιών και υλικών για την ολοκλήρωση του έργου.

Αξιοποιώντας το αργούν κτιριακό κεφάλαιο: Η περίπτωση των δημόσιων κτιρίων του Πωγωνίου

Η εγκατάλειψη του ορεινού χώρου συνεπάγεται και την εγκατάλειψη όλων όσα διαχρονικά δημιουργήθηκαν, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων των συγκεκριμένων περιοχών. Οι κοινωνικές συνθήκες που υποχρέωσαν τους ορεσίβιους να «αναζητήσουν την τύχη τους» σε μικρά ή μεγαλύτερα αστικά κέντρα οδήγησαν σε ανεκμετάλλευτα και αφημένα στη φθορά του χρόνου κτίρια ή ακόμη και σε έρημα χωριά. Ο καλλικρατικός Δήμος Πωγωνίου αντιμετωπίζει το σύνολο των προβλημάτων που επηρεάζουν τις ορεινές περιοχές στις μέρες μας. Εξαιτίας της πληθυσμιακής μείωσης αλλά και των πρόσφατων συγχωνεύσεων κοινωνικών δομών και υπηρεσιών, πολλά από τα κτίρια του Πωγωνίου, μερικά από τα οποία είναι μοναδικής αισθητικής, έχουν αφεθεί ανεκμετάλλευτα, εγκαταλελειμμένα και μερικά από αυτά έχουν ήδη φθαρεί. Στην παρούσα εργασία, αρχικά, προσδιορίστηκαν οι έννοιες της γης, του ακινήτου και της διαχείρισης αυτού καθώς και της σημασίας προστασίας και αξιοποίησης των δημόσιων κτιρίων. Στη συνέχεια, έγινε προσπάθεια να καταγραφεί το σύνολο του δημοτικού κτιριακού αποθέματος καθώς και των σε αχρησία δημοτικών κτιρίων. Τέλος, διατυπώθηκαν προτάσεις επαναχρησιμοποίησης ορισμένων εγκαταλελειμμένων κτιρίων, προσαρμοσμένες στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της περιοχής.

Αποτίμηση του δασικού πλούτου και των δυνατοτήτων δασικής παραγωγής στο Πωγώνι

Στην παρούσα εργασία περιγράφονται, αρχικά, τα χαρακτηριστικά του δάσους και των δασικών εκτάσεων του δήμου Πωγωνίου, τα δασοπονικά είδη που υπάρχουν, η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δρυοδάση της περιοχής και οι διαχειριστικές μορφές που υφίστανται. Επιπλέον, καταγράφονται τα διαχειριστικά μέτρα που εφαρμόζονται στα δάση και στις δασικές εκτάσεις, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της αναγωγής της πρεμνοφυούς μορφής σε σπερμοφυή.

Στη συνέχεια αναλύεται, η υφιστάμενη δασική παραγωγή στο Δήμο Πωγωνίου, το είδος της παραγωγής και ποια δασικά συγκροτήματα συνέβαλλαν στη διαμόρφωσή της την περίοδο 2009-2013, ενώ ακολουθεί η παρουσίαση της προβλεπόμενης δασικής παραγωγής για την περίοδο 2014-2023. Τέλος, εξετάζεται η δυνατότητα εγκατάστασης μιας μονάδας παραγωγής βιοκαυσίμου πέλλετ στο Πωγώνι. Αρχικά, αναφέρονται τα χαρακτηριστικά του βιοκαυσίμου, τα πλεονεκτήματά του σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα και τα οφέλη που θα προκύψουν στην περιοχή απο την εγκατάσταση της μονάδας, ενώ στο τέλος γίνεται μια χρηματοοικονομική ανάλυση, τα αποτελέσματα της οποίας αποδεικνύουν ότι η επένδυση είναι βιώσιμη και ελκυστική.

Βελτιωτικές επεμβάσεις στον κάμπο του Δήμου Πωγωνίου

Η καλλιέργεια του αραβοσίτου αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη καλλιέργεια της περιοχής του Δήμου Πωγωνίου όπως και της Ηπείρου, καθώς στηρίζει, ως βασική ζωοτροφή, τον κτηνοτροφικό τομέα της περιοχής. Η υποβάθμιση του παραγωγικού συστήματος, τα τελευταία έτη, μαζί με τη συνεχή οικονομική πίεση που δέχονται οι παραγωγοί αραβοσίτου αλλά και οι κτηνοτρόφοι, απειλούν το στενά συνδεδεμένο πρότυπο πρωτογενούς παραγωγής της περιοχής και θέτουν σε κίνδυνο μια από τις πιο σημαντικές οικονομικές της δραστηριότητες, με σοβαρές  κοινωνικοοικονομικές προεκτάσεις.

Η παρούσα εργασία αποσκοπεί στη διαμόρφωση συγκεκριμένων προτάσεων για τη βελτίωση του παραγωγικού συστήματος αραβοσίτου, μέσω της μακροχρόνιας αποκατάστασης της χαμένης γονιμότητας και παραγωγικότητας των εξαντλημένων εδαφών και της ορθολογικής διαχείρισης των παραγωγικών συντελεστών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα επιτευχθεί αύξηση των γεωργικών αποδόσεων και μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και του περιβαλλοντικού αντίκτυπου, και θα στηριχθεί συνολικά ο πρωτογενής τομέας της περιοχής, ο οποίος παρουσιάζει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Δασικές πυρκαγιές στο Δήμο Πωγωνίου

Τα μεσογειακά οικοσυστήματα αποτελούν ένα από τα πιο τρωτά οικοσυστήματα παγκοσμίως μιας και στα τέλη του 20ου αιώνα φαίνεται να είναι πιο ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή. Κοινά αποδεκτό από φορείς, οργανισμούς, κυβερνήσεις είναι το ότι υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής τόσο στην οικονομία όσο και στο φυσικό περιβάλλον. Η κλιματική αλλαγή επιδρά στην αύξηση των δασικών πυρκαγιών που αποτελούν κύρια απειλή και για τα ελληνικά δάση. Κάθε καλοκαίρι μείζονες οικονομικές, κοινωνικές και οικολογικές καταστροφές σημειώνονται στον ελληνικό χώρο λόγω των δασικών πυρκαγιών. Οι δασικές πυρκαγιές είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει και ο Δήμος Πωγωνίου. Στην παρούσα εργασία διερευνάται το φαινόμενο των δασικών πυρκαγιών αλλά και τα προβλήματα της δασοπροστασίας στην περιοχή Δήμου Πωγωνίου. Με βάση στατιστικά στοιχεία και συνεντεύξεις με το προσωπικό της τοπικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας διαμορφώνονται προτάσεις για τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών και των συνεπαγόμενων επιπτώσεων από αυτές στην ευρύτερη περιοχή.

Διερεύνηση δυνατοτήτων παραγωγής & αξιοποίησης βιοαερίου στο Δήμο Πωγωνίου

Η ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων και η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μίγμα αποτελούν τις βασικές παραμέτρους της ευρωπαϊκής αλλά και εθνικής ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής. Η αξιοποίηση υπολειμμάτων υψηλού οργανικού φορτίου για την παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας μέσω των μονάδων βιοαερίου αποτελεί την πλέον σύγχρονη τεχνολογικά εφαρμογή που συνδυάζει την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων με την παραγωγή καθαρής ενέργειας.

Στην παρούσα εργασία αφού αποσαφηνιστούν οι έννοιες της βιομάζας και των ΑΠΕ πραγματοποιείται μια συνοπτική περιγραφή της τεχνολογίας των μονάδων βιοαερίου και των ωφελειών που προκύπτουν από τη λειτουργία τους. Στη συνέχεια, υπολογίζεται το θεωρητικό και διαθέσιμο δυναμικό βιομάζας του Δήμου Πωγωνίου καθώς και το παραγόμενο βιοαέριο. Επίσης διαστασιολογείται μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από βιοαέριο και εξετάζεται η οικονομική της βιωσιμότητα. Προκύπτει ότι η συγκεκριμένη μονάδα δεν αποτελεί απλώς τη βέλτιστη λύση για τη διαχείριση και αξιοποίηση των αγροτοκτηνοτροφικών υπολειμμάτων της περιοχής αλλά και μια ιδιαιτέρως επικερδή επένδυση.

Η επίδραση των αναπτυξιακών νόμων στην οικονομία του Δήμου Πωγωνίου

Στην παρούσα εργασία αξιολογείται η αποτελεσματικότητα των αναπτυξιακών νόμων 2601/98 και 3299/2004 στο Δήμο Πωγωνίου, συνολικά και ανά οικονομικό τομέα, σε σχέση με το οικονομικό μοντέλο της περιοχής. Ειδικότερα, αναλύονται τα βασικά χαρακτηριστικά των επιχορηγούμενων επενδύσεων και διερευνάται η επίδρασή τους στην οικονομική ανάπτυξη, με τη βοήθεια κατάλληλων πολλαπλασιαστών που υπολογίζονται ανά κλάδο, βάσει του πίνακα εισροών-εκροών της Ελληνικής οικονομίας. Η έμφαση δίνεται σε δύο βασικά μεγέθη, ήτοι το εισόδημα και την απασχόληση, η αύξηση των οποίων αποτελεί βασικό στόχο του αναπτυξιακού πλαισίου.

Με αφορμή μια λίμνη. Επεμβάσεις στην όχθη της λίμνης Ζαραβίνας, Πωγωνίου

Οι λίμνες αποτέλεσαν από την προϊστορική εποχή, κοιτίδες πολιτισμού και συνεχίζουν να συγκεντρώνουν ευημερούσες πόλεις και παραδοσιακά ψαροχώρια στις όχθες τους, μέχρι σήμερα. Η ορεινή γη είναι ιδιαίτερα ευνοημένη σε λιμναία ύδατα. Η τουριστική αξιοποίηση των λιμνών συμβαίνει ήδη συστηματικά σε πολλές χώρες και περιορισμένα σε μερικές ελληνικές λίμνες. Αν ενσωματωθεί σε μια λογική ήπιας ανάπτυξης, προσαρμοσμένης στο φυσικό περιβάλλον και με κριτήριο το δημόσιο όφελος, η δημιουργία παραλίμνιων υποδομών αναψυχής και τουρισμού μπορεί να γεννήσει μια διαφορετική εστία ανάπτυξης, στα ορεινά. Στην όχθη της λίμνης Ζαραβίνας του Πωγωνίου σχεδιάζονται επεμβάσεις δημιουργίας χώρων υπαίθριων δραστηριοτήτων –περπάτημα, ποδήλατο, παιχνίδι στο νερό και την ξηρά, βαρκάδα, κολύμπι, καταδύσεις, πικ νικ, διάβασμα, ξεκούραση. Ο στόχος είναι διπλός. Οι κάτοικοι να βρουν έναν χώρο αναψυχής κι επαφής με τη φύση. Η λίμνη να γίνει πόλος έλξης επισκεπτών και αφύπνισης του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή.

Ντερβένι. Με ποδήλατο στα χνάρια ενός ιστορικού καρόδρομου

Στην εργασία διερευνάται η δυνατότητα ανάδειξης του Ντερβενίου, του ιστορικού μονοπατιού που συνέδεε άλλοτε την Ελλάδα με την Αλβανία, ως ποδηλατικής διαδρομής. Στόχος είναι η προσέλκυση επισκεπτών στην περιοχή του Πωγωνίου και η δημιουργία ενός χώρου για τους κατοίκους που θα τους φέρει σε επαφή με τη φύση και τον πολιτισμό τους. Αντικείμενο της εργασίας είναι η μελέτη του κεντρικού τμήματος του μονοπατιού και η τεκμηρίωση προτεινόμενων επεμβάσεων σε αυτό. Οι επεμβάσεις γίνονται με γνώμονα την ήπια προσαρμογή στο τοπικό φυσικό στοιχείο και την ανάδειξη των τοπικών πολιτιστικών στοιχείων. Το μονοπάτι αναβαθμίζεται και γίνεται πόλος έλξης δραστηριοτήτων αναψυχής. Παράλληλα, γίνεται εκτίμηση του κόστους των προτεινόμενων επεμβάσεων, βάσει ΑΤΟΕ. Επίσης, τεκμηριώνεται η σημασία της προβολής και της προώθησης του μονοπατιού, μέσα από ανάλογα παραδείγματα της Ευρώπης και προτείνονται συγκεκριμένες δράσεις στην κατεύθυνση της προβολής του μονοπατιού του Ντερβενίου.

Ο πολυλειτουργικός κάμπος

Στην παρούσα εργασία αναλύεται, αρχικά, η υφιστάμενη κατάσταση της γεωργικής δραστηριότητας στον κάμπο του καλλικρατικού Δήμου Πωγωνίου που βρίσκεται στις Δημοτικές Ενότητες Άνω Καλαμά και Καλπακίου και, στη συνέχεια, αξιολογούνται, από χρηματοοικονομικής πλευράς, δύο νέες καλλιέργειες. Η μεν πρώτη αφορά σε καλλιέργεια θερμοκηπιακής τομάτας με συμβατικό τρόπο και με χρήση υδροπονικής τεχνολογίας και η δεύτερη αφορά σε καλλιέργεια λυκίσκου. Οι συγκεκριμένες προτάσεις θεωρούνται επιλογές αιχμής στον αγροτικό χώρο. Επιπλέον, όσον αφορά στην καλλιέργεια τομάτας, σημαντικό πλεονέκτημα θεωρείται η ζήτηση του προϊόντος και η μικρή απόσταση (<40km) από την αγορά της πόλης των Ιωαννίνων Με βάση τα αποτελέσματα της χρηματοοικονομικής ανάλυσης, οι νέες αυτές καλλιέργειες φαίνεται ότι παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία εναλλακτική και ελκυστική πρόταση για την ανάπτυξη, κυρίως, του κάμπου αλλά και γενικότερα των αγροτικών περιοχών του Δήμου Πωγωνίου.

Όνειρα και προσδοκίες της νέας γενιάς του Πωγωνίου

Στο πλαίσιο της παρούσας εργασίας πραγματοποιήθηκε μια έρευνα που είχε ως στόχο να αποτυπώσει και στην συνέχεια να ερμηνεύσει τις στάσεις, τις αντιλήψεις τα βιώματα αλλά και τις συμπεριφορές των εφήβων που ζούνε στις ορεινές περιοχές και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Πωγωνίου. Οι προοπτικές ύπαρξης, διατήρησης αλλά και ανάπτυξης των ορεινών περιοχών είναι στενά συνδεδεμένες με την παραμονή των νέων στην περιοχή. Για τον λόγο αυτό οι έφηβοι αποτελούν αντικείμενο μελέτης καθώς είναι η ηλικιακή ομάδα που αποτελεί τους μελλοντικούς κατοίκους της περιοχής. Η παραγωγή των ποσοτικών δεδομένων πραγματοποιήθηκε με την χρήση ερωτηματολογίων ενώ η επεξεργασία τους έγινε με την βοήθεια του στατιστικού προγράμματος SPSS. Στη συνέχεια ακολούθησε η ανάλυση των αποτελεσμάτων και η εξαγωγή των συμπερασμάτων της έρευνας. Επίσης, πραγματοποιήθηκε συγκριτική αξιολόγηση των συμπερασμάτων της παρούσας εργασίας με τα αποτελέσματα ανάλογων προηγούμενων ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στα Τζουμέρκα, στην Κόνιτσα, στο Μέτσοβο και στο Ζαγόρι, καθώς και με σχετική διεθνή βιβλιογραφία.

Ορεινές περιοχές και Επιχειρηματικό Περιβάλλον: Η περίπτωση του Δήμου Πωγωνίου

Η επιχειρηματικότητα δύναται να αποτελέσει πυλώνα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης για τις ορεινές μειονεκτικές περιοχές, ιδιαίτερα σε περιβάλλον οικονομικής ύφεσης. Παρόλα αυτά η μελέτη για την επιχειρηματικότητα των ορεινών περιοχών βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο. Στην παρούσα εργασία εξετάζονται τα στοιχεία του επιχειρηματικού περιβάλλοντος του ορεινού Δήμου Πωγωνίου. Μέσω συνεντεύξεων εις βάθος, αναδεικνύονται οι επιδράσεις που ασκεί το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον των ορεινών περιοχών στην επιχειρηματικότητα, τα ιδιαίτερα κίνητρα και επιδιώξεις των επιχειρηματιών, τα προβλήματα και οι ευκαιρίες. Τέλος, διατυπώνονται προτάσεις βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της περιοχής.