Η συμβολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη των Τζουμέρκων

Academic Year: 

Η Ελλάδα αποτελεί τη δεύτερη ορεινότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το 70% του εδάφους της να είναι ορεινό και το 66,3% των δήμων και κοινοτήτων της να χαρακτηρίζονται ως ορεινοί και ημιορεινοί. Η ορεινή Ελλάδα, καρδιά και καταφύγιο του ελληνισμού τους τελευταίους πέντε αιώνες, υπέστη τέσσερα δραματικά πλήγματα στο τελευταίο μισό του εικοστού αιώνα. Αρχικά ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, που θέατρό του ήταν τα βουνά της Βόρειας Ελλάδας και ειδικότερα της Ηπείρου, στη συνέχεια ο Εμφύλιος και μετά τα δύο συνεχόμενα «τσουνάμι», της μετανάστευσης το ’60, και της αστυφιλίας το ’70, στράγγιξαν τη ζωή από τις ορεινές περιοχές, έκαναν την ορεινή Ελλάδα παρία των οικονομικών, τεχνολογικών και πολιτιστικών εξελίξεων.

Αυτό επισώρευσε πολλά και βαθιά προβλήματα. Είχε όμως και μια θετική συνέπεια. Κράτησε την ορεινή Ελλάδα σχετικά μακριά από μια μονοδιάστατη ανάπτυξη, η οποία

«φτηναίνει» όλες τις αξίες και καταστρέφει αλόγιστα και ασυλλόγιστα το περιβάλλον, υποτάσσοντάς  τα  στην  υπέρτατη  αρχή  της  κερδοφορίας.  Έτσι,  ο  σύγχρονος  άνθρωπος

μπουχτισμένος από την πολλαπλώς ρυπαρή ζωή των πόλεων στρέφει τη ματιά του ξανά στα βουνά, αναζητώντας την ομορφιά της ανέγγιχτης φύσης, τις καθαρότερες και αυθεντικότερες

σχέσεις  των  κατοίκων  των  ορεινών  κοινωνιών.  Επιστρέφει,  όμως,  με  σεβασμό  στην

πολύτιμη φυσική και κοινωνική κληρονομιά των βουνών ή ως κακότροπος καταναλωτής, έτοιμος να σπαταλήσει, να λερώσει, να καταστρέψει την ομορφιά αυτή; Και οι ορεινοί πληθυσμοί θα διεκδικήσουν μια ισόρροπη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη με κέντρο τις ανθρώπινες ανάγκες ή θα υποταχτούν στο δέλεαρ μιας «ανάπτυξης», η οποία γρήγορα θα εξαντλήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των ορεινών περιοχών, σπρώχνοντας τες βαθύτερα στο περιθώριο;

 

Αντανάκλαση της εγκατάλειψης της ορεινής Ελλάδας είναι η μέχρι πρότινος παντελής απουσία συστηματικής εκπαίδευσης σε ζητήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον και τις κοινωνίες των ορεινών περιοχών. Σε αντίθεση με άλλες ορεινές χώρες του κόσμου, όπως για παράδειγμα η Αυστρία, η Ιταλία, η Ελβετία, ο Καναδάς, το Νεπάλ, κ.λπ, όπου έχουν αναπτυχθεί προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών για τις ορεινές περιοχές, στην Ελλάδα εμφανίζονται μόνο κάποιες σποραδικές και ασύνδετες προσπάθειες μελέτης προβλημάτων των ορεινών περιοχών.

Στο πλαίσιο αυτό το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ανέλαβε την ιστορική πρωτοβουλία δημιουργίας του Δ.Π.Μ.Σ. «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών».

 

Το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα εμφανίζει τα ακόλουθα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά:

 

  • Η εκπαίδευση στήνεται με άξονα τα πραγματικά προβλήματα των ορεινών κοινωνιών, όπως αυτά διοχετεύονται από ένα δίκτυο επαφών με τους ορεινούς Δήμους και Κοινότητες της Ελλάδας. Στους μεταπτυχιακούς φοιτητές, αλλά και στους καθηγητές - εκπαιδευτές τους, καλλιεργείται η φιλοδοξία να αποδείξουν τις ικανότητές τους, το επιστημονικό «μπόι» τους, συγκρινόμενοι με τα γιγαντιαία πραγματικά προβλήματα, όχι τις «επιστημονικές σπαζοκεφαλιές». Για το σκοπό αυτό ανατίθεται πλήθος εργασιών που εστιάζουν σε ειδικά προβλήματα των ορεινών περιοχών, ενώ αξιοποιείται   στο   μέγιστο   βαθμό   το   γεγονός   ότι   το   συγκεκριμένο   πρόγραμμα

 

πραγματοποιείται στην καρδιά της ορεινής Ελλάδας, στο Μέτσοβο, έναν τόπο εξαιρετικά πλούσιο σε φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον.

  • Πολυθεματικός χαρακτήρας-Ολιστική προσέγγιση. Τα προβλήματα των ορεινών περιοχών είναι περίπλοκα ως προς τη φύση τους και απαιτούν τη συνέργεια πολλών και

διαφορετικών ειδικοτήτων. Για το σκοπό αυτό, αναπτύσσεται ένα κοινό θεωρητικό

υπόβαθρο για το χαρακτήρα των ορεινών περιοχών με έντονο το στοιχείο της ολιστικής προσέγγισης, το οποίο προετοιμάζει το έδαφος για την αρμονική συναρμογή των διαφορετικών ειδικοτήτων. Ο στόχος αυτός δεν είναι απλός και η επίτευξή του απαιτεί συστηματική δουλειά. Ανάμεσα στα άλλα, πρέπει να αναπτυχθεί μια κοινή γλώσσα μεταξύ των συμμετεχόντων, η οποία θα αντιμετωπίζει τη «Βαβέλ» της υπερεξειδίκευσης.

  • Συστηματική διάχυση των αποτελεσμάτων. Κύριος στόχος του μεταπτυχιακού προγράμματος είναι τα αποτελέσματά του να φτάνουν όσο το δυνατόν συντομότερα στους φυσικούς τους παραλήπτες, τις τοπικές κοινωνίες. Δεν πρέπει να μένουν φυλακισμένα και ξεχασμένα σε κάποια backup αρχεία. Για το λόγο αυτό με σεμινάρια, ημερίδες, συνέδρια, θεματικές εκδηλώσεις, άμεσα, τα γεννήματα του μεταπτυχιακού προγράμματος  περνούν  στις  τοπικές  κοινωνίες,  γίνονται  εμβόλια  μετασχηματισμού τους.
  • Έντονα βιωματικός χαρακτήρας. Ο στόχος δεν είναι οι μεταπτυχιακοί φοιτητές να μάθουν για τις ορεινές περιοχές, αλλά να ζήσουν τις ορεινές περιοχές. Να νοιώσουν την αγριάδα της χειμωνιάτικης ερημιάς των ορεινών χωριών, τη ζεστασιά του καφενείου, να

ακούσουν  θρύλους  και  ιστορίες.  Για  το  σκοπό  αυτό  οι  επισκέψεις  είναι  οργανικά

στοιχεία της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όχι χρήσιμο διάλλειμα. Επίσης, συστηματική είναι η επαφή με ξεχωριστούς ανθρώπους των βουνών (ορειβάτες, λογοτέχνες, καινοτόμους επιχειρηματίες κλπ), των οποίων οι εμπειρίες είναι πολύτιμες.

  • Διεθνιστική διάσταση. Παρά το γεγονός ότι βασικό αντικείμενο του Προγράμματος είναι η ορεινή Ελλάδα, το συγκεκριμένο εγχείρημα αποτελεί κομμάτι μιας διεθνούς προσπάθειας για ενίσχυση των ορεινών περιοχών, που ενώνει με ένα αόρατο νήμα την Πίνδο με τα Ιμαλάϊα, το Κιλιμάντζαρο και τις Άνδεις.

 

Για το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010, ως ειδική περιοχή μελέτης επιλέχθηκαν τα Τζουμέρκα. Με πατέρα από το Συρράκο και μάνα από τους Μελισσουργούς, με τις παιδικές μου μνήμες πλημμυρισμένες από την ομορφιά και την αγριάδα των βουνών, είχα κάθε πρόσθετο λόγο να ξεκινήσουμε το μαραθώνιο των ειδικών μελετών που θα εκτελέσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα για τις ορεινές περιοχές της Ελλάδας, από τα Τζουμέρκα.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή που καταπιαστήκαμε με το θέμα, συνειδητοποιήσαμε τι το ξεχωριστό προσπαθούσαμε να φέρουμε στην περιοχή. Στην περιοχή δεν λείπουν οι άνθρωποι που αγαπάνε με πάθος τον τόπο τους και δίνουν το σκληρό και όμορφο αγώνα για

το ξαναζωντάνεμά της. Κι αυτό είναι σίγουρα μια μεγάλη δύναμη. Όμως, τα προβλήματα

είναι πολλά και περίπλοκα και οι δυνατότητες κρυμμένες. Γι αυτό, μόνο μια συστηματική, επιστημονική ανάλυση της κατάστασης θα οδηγήσει στον εντοπισμό της άκρης του νήματος για να ξετυλιχθεί το κουβάρι των προβλημάτων, μόνο η αξιοποίηση της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας θα μπορέσει να γονιμοποιήσει τις λανθάνουσες δυνατότητες.

Το συναίσθημα θα βάλει τα καύσιμα για το μακρύ δρόμο της αναγέννησης των Τζουμέρκων, αλλά η λογική και η επιστημονική σκέψη πρέπει να χαράξουν το δρόμο. Μόνο έτσι θα τα καταφέρουμε.

 

Courseworks: 

Ανάπτυξη του Σπηλαιολογικού Τουρισμού στα Τζουμέρκα

O σπηλαιολογικός τουρισμός είναι μία ακόμη μορφή εναλλακτικού τουρισμού, που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει δημοφιλής. Στην παρούσα εργασία γίνονται διάφορες προτάσεις αξιοποίησης των σπηλαίων με στόχο την ενίσχυση του σπηλαιολογικού τουρισμού στην περιοχή των Τζουμέρκων.

Για το σπήλαιο της Μονής Κηπίνας προτείνονται ο σχεδιασμός ενός προγράμματος ενημέρωσης και επιμόρφωσης των ενδιαφερομένων, η δημιουργία χώρων στάθμευσης, η κατασκευή πινακίδων σήμανσης και πληροφόρησης και η αναπαραγωγή έντυπου υλικού παρουσίασης του σπηλαίου.

Όσον αφορά στο σπήλαιο της Ανεμότρυπας, που είναι και το μόνο τουριστικά αξιοποιημένο σπήλαιο, μία απ’ τις δράσεις που προτείνονται είναι η βελτίωση των υποδομών του και της προσβασιμότητάς του. Επίσης, προτείνεται η εκπόνηση μίας μελέτης αξιολόγησης της υφιστάμενης υπηρεσίας ξενάγησης του σπηλαίου, η κατασκευή πινακίδων σήμανσης και πληροφόρησης και η δημιουργία διαφημιστικού και έντυπου υλικού παρουσίασης του σπηλαίου.

Στη σπηλιά του Κατσαντώνη προτείνεται η δημιουργία πινακίδων σήμανσης και πληροφόρησης, η κατασκευή μονοπατιού τουριστικής διαδρομής που θα οδηγεί στη σπηλιά, η τοποθέτηση επιγραφής έξω απ’ το σπήλαιο με πληροφορίες για τη ζωή του Κατσαντώνη, η εσωτερική διαμόρφωση της σπηλιάς, η ανάδειξη των ονομάτων που είναι σκαλισμένα στη σπηλιά, ο σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων ενημέρωσης και η δημιουργία έντυπου υλικού παρουσίασης της σπηλιάς.

Αξιολόγηση ιστοσελίδων της περιοχής των Τζουμέρκων

Το διαδίκτυο αποτελεί σήμερα μέρος της ζωής όλων μας. Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι το επισκέπτονται καθημερινά αξιοποιώντας τις τεράστιες δυνατότητες που τους προσφέρει. Ως αποτέλεσμα αυτών των δυνατοτήτων του έχει αναδειχτεί σε ένα απ’ τα σημαντικότερα μέσα επιμόρφωσης, ενημέρωσης, επικοινωνίας, πραγματοποίησης συναλλαγών και διασκέδασης. Αντικείμενο της παρούσας εργασίας αποτελεί ο τρόπος προβολής μιας ορεινής περιοχής στο διαδίκτυο, μέσα από τις ιστοσελίδες τοπικών φορέων και επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, ως περιοχή μελέτης επιλέγεται η περιοχή των Τζουμέρκων της Ηπείρου.

Ζητούμενο για έναν ορεινό τόπο με ισχυρή παράδοση και μεγάλη ιστορική κληρονομιά είναι, αφενός να προσαρμοστεί στη νέα εποχή χωρίς να χάσει την ταυτότητά του, αφετέρου να  προβάλλει  αποτελεσματικά  τα  τοπικά  χαρακτηριστικά  του,  στους  επισκέπτες  του διαδικτύου, στοιχείο που μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω αξιοποίηση των τουριστικών δυνατοτήτων του. Παράλληλα, οι κάτοικοι της περιοχής μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους αξιοποιώντας τις δυνατότητες του διαδικτύου. Στις ορεινές περιοχές, όπου οι συνθήκες είναι δύσκολες και οι αποστάσεις μεγάλες, ο καινούριος τρόπος επικοινωνίας μπορεί να δώσει απάντηση σε πολλά από τα προβλήματα των πολιτών.

Για τη διεξαγωγή της έρευνας επιλέχθηκαν αντιπροσωπευτικές ιστοσελίδες Δήμων και Κοινοτήτων και τουριστικών επιχειρήσεων από τα Τζουμέρκα. Στη συνέχεια αξιολογήθηκαν, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, με σκοπό την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την ποιότητά τους, που αποτελεί και δείγμα της ποιότητας της προβολής στο διαδίκτυο ολόκληρης της περιοχής.

Ενεργειακή αυτονόμηση απομονωμένων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Στην παρούσα εργασία διερευνάται η δυνατότητα κάλυψης των ενεργειακών αναγκών των μετακινούμενων κτηνοτρόφων της ευρύτερης περιοχής των Τζουμέρκων με την αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αρχικά γίνεται μια σύντομη αναφορά στο ρόλο της ποιμενικής / εκτατικής κτηνοτροφίας της περιοχής. Έπειτα εκτιμάται ένας μέσος όρος ενεργειακών αναγκών που κρίνεται απαραίτητο να καλυφθούν για την διευκόλυνση της παραμονής του κτηνοτρόφου στο βουνό. Στη συνέχεια επιχειρείται ο προσδιορισμός του ηλιακού και αιολικού δυναμικού της περιοχής με την αντίστοιχη διαστασιολόγηση αυτόνομων συστημάτων φωτοβολταϊκής συστοιχίας, μικρής ανεμογεννήτριας και υβριδικού συστήματος. Με βάση τη σχέση κόστους-απόδοσης κάθε συστήματος, η οποία διερευνάται, γίνεται στη συνέχεια η επιλογή της βέλτιστης τεχνολογικής λύσης. Τέλος, αναδεικνύεται η σημασία αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών, όπως αυτή της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, για την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κτηνοτρόφων με αναγκαία συνθήκη την έμπρακτη στήριξη του κράτους.

Εξοικονόμηση ενέργειας σε παραδοσιακά κτίρια: Η περίπτωση του ξενώνα «Ναπολέων» στους Καλαρρύτες

Μέσω της παρούσας εργασίας επιχειρείται η επισκόπηση των δυνατοτήτων εξοικονόμησης ενέργειας σε παραδοσιακά κτίρια, χρησιμοποιώντας ως περίπτωση μελέτης έναν ορεινό, παραδοσιακό ξενώνα.

Αρχικά υπολογίζονται οι θερμικές απώλειες του ξενώνα και εντοπίζονται τα σημεία της ενεργειακής του ταυτότητας που χρήζουν βελτίωσης. Διατυπώνονται έξι διαφορετικά σενάρια εξοικονόμησης ενέργειας και για κάθε ένα από αυτά υπολογίζονται τα ποσά της εξοικονομούμενης ενέργειας, τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη, καθώς και τα απαιτούμενα κόστη.

Με βάση τα τεχνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά των διαφορετικών σεναρίων προτείνεται η επιλογή ενός εξ αυτών, ως βέλτιστου για την ενεργειακή αναβάθμιση του ξενώνα.

Τέλος,  αξιοποιώντας  τους  υπολογισμούς,  εξάγονται  χρήσιμα  συμπεράσματα  και

διατυπώνονται προτάσεις  για  το  ζήτημα  της  εξοικονόμησης ενέργειας σε παραδοσιακά κτίρια.

Η ανάπτυξη στα Τζουμέρκα: Όνειρα και προσδοκίες των κατοίκων της περιοχής

Τα Τζουμέρκα είναι μία δυσπρόσιτη οροσειρά με πλούσια φυσικά και πολιτιστικά διαθέσιμα. Οι κύριες οικονομικές δραστηριότητες στην περιοχή είναι η κτηνοτροφία και ο τουρισμός. Είναι κοινά παραδεκτό ότι οι αναπτυξιακές δράσεις και τα κίνητρα που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Η αναζήτηση, επομένως, των βέλτιστων αναπτυξιακών επιλογών παραμένει ένα ζητούμενο. Η άσκηση, όμως, της φαντασίας για ένα καλύτερο μέλλον, που μερικές φορές αναφέρεται και ως «οραματισμός», είναι δομικό στοιχείο στην αναζήτηση της αξιοβίωτης ολοκληρωμένης ανάπτυξης.

Στην κατεύθυνση αυτή, στην παρούσα εργασία, διερευνώνται οι κοινωνικές αναπαραστάσεις των κατοίκων της περιοχής των Τζουμέρκων για την ανάπτυξη της περιοχής στο μέλλον, με στόχο να τις αναγνωρίσουμε ως φαινόμενα που μαρτυρούν κοινωνικές δυναμικές, τις οποίες οφείλουμε να αναδείξουμε όσο γίνεται πιο αντικειμενικά. Η έρευνα βασίστηκε σε μια ποιοτική ερμηνευτική προσέγγιση. Χρησιμοποιήθηκαν οι τεχνικές της συνέντευξης, των Focus Groups (Ομάδων Εστίασης) και της μεθόδου των ελεύθερων συνειρμών. Η ερευνητική προσπάθεια εστίασε σε επαγγελματίες κατοίκους της περιοχής. Οι ερωτήσεις διακρίθηκαν σε δύο κεντρικούς άξονες. Ο πρώτος άξονας περιλάμβανε ερωτήσεις προσδιορισμού του αναμενόμενου μέλλοντος και ο δεύτερος ερωτήσεις προσδιορισμού του προσδοκώμενου μέλλοντος. Για τον εντοπισμό των αναπαραστασιακών στοιχείων χρησιμοποιήθηκε το κριτήριο της έντονης παρουσίας αναλύοντας τα δεδομένα που προέκυψαν από την έρευνα μας και αντλώντας δεδομένα και από άλλη ποσοτική έρευνα (Ρόκος, 2004).

Η αντιπαραβολή των στοιχείων που προέκυψαν από τον οραματισμό του προσδοκώμενου και του αναμενόμενου μέλλοντος, προσδιόρισε τα όνειρα, τις προσδοκίες, αλλά και τους φόβους των κατοίκων της περιοχής. Η βελτίωση της προσβασιμότητας, οι θέσεις εργασίας και τα έργα υποδομής που αποτέλεσαν τα αναπαραστασιακά στοιχεία με τη μεγαλύτερη συχνότητα, τέθηκαν σε αμφισβήτηση από την πεποίθηση ότι «λίγα πράγματα μπορούν να αλλάξουν». Η επιθυμία για ποιοτική ενίσχυση του τουρισμού υποχώρησε μπροστά στο φόβο της δημιουργίας ανταγωνιστικών τουριστικών εκμεταλλεύσεων. Η επιθυμία για ουσιαστική υποστήριξη και ενημέρωση των αγροτών συσκοτίστηκε από τον φόβο της επανάληψης της ανούσιας πολιτικής επιδοτήσεων των τελευταίων χρόνων. Η προσδοκία για την ανάδειξη του πολιτισμού της πραγματικής ζωής υποχώρησε μπροστά στους φόβους από τη συνεχιζόμενη εγκατάλειψη και τους ασθενέστερους δεσμούς των νέων με την περιοχή. Η επιθυμία για την προστασία και τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής επισκιάστηκε από τους φόβους που προκάλεσαν οι μεγάλες πράσινες επενδύσεις.

 

 

Η δημογραφική ταυτότητα των Τζουμέρκων από το 1940 έως σήμερα

Τα Τζουμέρκα αποτελούν μια ορεινή περιοχή. Η γεωγραφική θέση τους, το ανάγλυφο και οι κλιματολογικές συνθήκες επηρέασαν την κατανομή και τη σύνθεση του πληθυσμού τους, ο οποίος διαμορφώθηκε και εξελίχθηκε μέσα από ένα σύνολο διαδοχικών οικονομικών και πολιτικών γεγονότων, με θετικές και αρνητικές επιπτώσεις σε αυτόν. Από το 1940 έως σήμερα η περιοχή πέρασε σταδιακά, από την περίοδο των γεμάτα ζωή χωριών και τους ένδοξους αγώνες, στην εγκατάλειψή τους και το αβέβαιο μέλλον τους.

Σκοπός της εργασίας είναι η καταγραφή, η αιτιολόγηση και η ανάλυση των μεταβολών και των αλλαγών του ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής των Τζουμέρκων, καθώς και των φαινομένων που το αφορούν και συμβάλλουν στη διαμόρφωση και στην εξέλιξη του μεγέθους και της σύνθεσής του. Στόχος είναι, η ανάδειξη των φαινομένων που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση του πληθυσμού και η παρουσίαση των μελλοντικών τάσεων. Για να επιτευχθεί αυτό, το χρονικό διάστημα της μελέτης προσδιορίζεται με βάση σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Ορίζονται χρονικές περίοδοι, στις οποίες εξετάζεται η κατάσταση του πληθυσμού, δηλαδή το μέγεθος και η εξέλιξή του. Έπειτα, γίνεται η κατανομή του πληθυσμού κατά φύλο και ηλικία και εξετάζεται η σύνθεσή του: ηλικία, φύλο και μορφωτικό επίπεδο. Τέλος, χρησιμοποιούνται πυραμίδες ηλικιών και πληθυσμιακοί δείκτες, ώστε να προσδιοριστούν οι μελλοντικές τάσεις.

Τα τελικά συμπεράσματα από την εφαρμογή των παραπάνω, δείχνουν ότι ο πληθυσμός παρουσιάζει μικρή αύξηση. Παράλληλα όμως, γερνάει. Η μετανάστευση και η αστικοποίηση παρουσιάζονται ως οι κυριότερες αιτίες που διαμόρφωσαν τη σημερινή κατάσταση του πληθυσμού.

Η ιστορία έχει δείξει ότι οι ορεινές περιοχές έχουν περάσει διάφορες περιόδους ερήμωσης, αλλά και περιόδους πληθυσμιακής ανάκαμψης. Τα Τζουμέρκα αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών των μεταβολών. Βρισκόμαστε, ίσως, σε μια περίοδο ανάκαμψης των Τζουμέρκων; Αντί να περιμένουμε την απάντηση στο ερώτημα, καλύτερα θα ήταν με τη δράση μας να βοηθήσουμε ώστε να απαντηθεί αυτό θετικά.

Η συμβολή των συστημάτων GPS στην ανάπτυξη του περιηγητικού τουρισμού. Εφαρμογή στο μονοπάτι Συρράκο – Καλαρρύτες.

Ο περιηγητικός τουρισμός αποτελεί μια εναλλακτική μορφή τουρισμού που αποκτά όλο και περισσότερους λάτρεις τα τελευταία χρόνια. Έχουν γίνει ορισμένες προσπάθειες, ειδικά τα τελευταία χρόνια, που στοχεύουν στην ανάδειξη των περιηγητικών μονοπατιών κυρίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό έγινε προσπάθεια σύνθεσης ενός χάρτη, στον οποίο αποτυπώνονται μονοπάτια που αρχίζουν από τη βόρεια Ευρώπη και καταλήγουν στη νότια. Υπάρχουν ενιαίες προδιαγραφές με βάση τις οποίες σηματοδοτούνται τα ευρωπαϊκά μονοπάτια.

Σε ό,τι αφορά τον ελληνικό χώρο και επειδή δεν υπήρχε σημαντική υποδομή σχετικά με τα μονοπάτια, αφού τα ήδη υπάρχοντα δε συντηρούνταν, ανέκυψαν ορισμένα προβλήματα τόσο κατά το σχεδιασμό όσο και μετά την ολοκλήρωση του έργου. Τα μόνα βήματα που έχουν γίνει στην Ελλάδα αφορούν αποσπασματικές κινήσεις για τη συντήρηση και τη σήμανση, κυρίως σε επίπεδο τοπικών πρωτοβουλιών.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης εργασίας έγινε καταγραφή του μονοπατιού που συνδέει τα χωριά Συρράκο και Καλαρρύτες με GPS χειρός. Με βάση αυτήν την καταγραφή και με τη βοήθεια του προγράμματος Autocad, η διαδρομή μεταξύ των δύο χωριών αποτυπώθηκε σε ένα χάρτη. Kαθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής ελήφθησαν φωτογραφίες που αναδεικνύουν το μονοπάτι και την περιοχή από την οποία διέρχεται, με κάθε λεπτομέρεια.

Η σύνδεση της Εγνατίας Οδού με την περιοχή των Τζουμέρκων

Στην εργασία αυτή γίνεται μια προσπάθεια προσέγγισης του ζητήματος της οδικής σύνδεσης της Εγνατίας Οδού με την ορεινή ενότητα των Τζουμέρκων. Αρχικά εξετάζεται η ανάγκη υλοποίησης, της υπό εξέταση σύνδεσης και η γενικότερη σημασία της για την ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων. Στη συνέχεια παρατίθεται η υφιστάμενη κατάσταση του οδικού δικτύου της περιοχής και τα προβλήματα που κατά τόπους παρουσιάζονται. Επίσης, γίνεται μια πρόβλεψη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου, τόσο κατά την κατασκευή του, όσο και κατά την λειτουργία του. Τέλος, παρουσιάζεται το κόστος μελετών και υλοποίησης της σύνδεσης και ταυτόχρονα επιχειρείται μια σύγκριση με άλλα κόστη, όπως αυτά των κάθετων αξόνων της Εγνατίας Οδού και της συντήρησης του υφιστάμενου οδικού δικτύου.

Καινοτομικές επιχειρηματικές δραστηριότητες στην περιοχή των Τζουμέρκων

Παραδοσιακά, η τοπική οικονομία των ορεινών περιοχών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, βασίζεται κυρίως στη γεωργία και τη δασοκομία και χαρακτηρίζεται από μικρές ιδιοκτησίες. Εντούτοις, τα τελευταία χρόνια οι τουρίστες ανακάλυψαν εκ νέου τα βουνά και οι ορεινές περιοχές είναι μεταξύ των κορυφαίων τουριστικών προορισμών σε όλο τον κόσμο. Κατά συνέπεια, η σύγχρονη οικονομία των ορεινών περιοχών στρέφεται όλο και περισσότερο σε κλάδους παροχής υπηρεσιών και έχουν αναπτυχθεί πολλές οικονομικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό, προσφέροντας ποικίλες επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η καταγραφή και αποκωδικοποίηση της εμπειρίας από επιτυχημένα παραδείγματα επιχειρηματικής δράσης στον ορεινό χώρο των Τζουμέρκων. Με βάση τη μελέτη της φυσικής και κοινωνικοοικονομικής πραγματικότητας της περιοχής των Τζουμέρκων και την επισκόπηση της καινοτομίας στην επιχειρηματική δράση επιλέχθηκαν έντεκα επιχειρήσεις, οι οποίες εμφανίζουν στοιχεία διαφοροποίησης σε σχέση με τις συνήθεις οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής.

Ως βασικό εργαλείο της έρευνας χρησιμοποιήθηκε ένα κατάλληλα διαμορφωμένο ερωτηματολόγιο, προκειμένου να αποτυπωθούν τα απαραίτητα στοιχεία. Το ερωτηματολόγιο συμπληρώθηκε με προσωπικές συνεντεύξεις με τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων.

Η ποιοτική και ποσοτική διερεύνηση των αποτελεσμάτων από τις συνεντεύξεις, σε συνδυασμό με το σύνολο των διαθέσιμων στοιχείων, οδηγεί σε ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα  αναφορικά  με  το  ρόλο  της  καινοτομίας  στην  επιτυχή  επιχειρηματική δραστηριότητα  στην  ορεινή  περιοχή  των  Τζουμέρκων.  Η  όλη  μεθοδολογία  μπορεί  να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για αντίστοιχες έρευνες και σε άλλες περιοχές της ορεινής Ελλάδας.

Κίνδυνοι από δασικές πυρκαγιές στα Τζουμέρκα

Το «δάσος» στην ευρύτερη ερμηνεία του, αποτελεί ένα πολυσύνθετο οικολογικό σύστημα, με δική του ζωή και λειτουργίες που συνυπάρχουν αρμονικά σε μια περιοχή. Είναι ένα φυσικό αγαθό με πολύπλευρη σημασία και ιδιαίτερα σημαντική αξία για τον άνθρωπο. Είναι ένας ανανεώσιμος φυσικός πόρος με τεράστιες και ανεξάντλητες δυνατότητες στην περιβαλλοντική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη ενός τόπου, πού συντελεί στη δημιουργία καλύτερων συνθηκών ζωής.

Στόχος της παρούσας εργασίας, είναι να παρουσιαστούν οι κίνδυνοι που προκαλούνται από τις δασικές πυρκαγιές στον ορεινό χώρο και να γίνει μία επισκόπηση της κατάστασης στα Τζουμέρκα. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι τα σενάρια της κλιματικής αλλαγής υποδεικνύουν γενικώς αύξηση του κινδύνου πυρκαγιών στη Μεσόγειο, προτείνονται συγκεκριμένα μέτρα για την περαιτέρω προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της ευρύτερης περιοχής των Τζουμέρκων. Η επιλογή και η μελέτη της συγκεκριμένης περιοχής έγινε λόγω της ιδιαίτερης σημασίας της, καθώς διαθέτει ιδιαίτερα φυσικά, αισθητικά και ιστορικά χαρακτηριστικά ενώ παράλληλα παρουσιάζει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης και χρήζει δασοπροστασίας.

Η εργασία στηρίχτηκε στην ελληνική και τη διεθνή βιβλιογραφία και εμπειρία, καθώς και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής. Παρουσιάζεται με σαφήνεια η υφιστάμενη κατάσταση του φυσικού της περιβάλλοντος και υποδεικνύεται η ανάγκη προστασίας, αλλά και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση των επιδράσεων και της υποβάθμισης που μπορεί να επιφέρει μία πυρκαγιά.

Κλιματική αλλαγή στις ορεινές περιοχές. Η περίπτωση των Τζουμέρκων

Στην παρούσα εργασία γίνεται εκτίμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων. Αρχικά αναλύονται τα χαρακτηριστικά στοιχεία σύνθεσης του κλίματος. Αναφέρονται οι διάφορες κλιματικές κατηγορίες καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ορεινού κλίματος. Έπειτα, γίνεται μια σύντομη αναδρομή των ερευνητικών εργασιών για την κλιματική αλλαγή σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς και κάποιες κλιματικές προβλέψεις για την Ελλάδα και ειδικότερα για την περιοχή μελέτης. Τέλος, εκτιμώνται οι επιδράσεις της αλλαγής του κλίματος για την περιοχή των Τζουμέρκων καθώς και τρόποι αντιμετώπισης και μείωσης των αρνητικών επιπτώσεων.

Ειδικότερα, η αύξηση της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με την διατήρηση των βροχοπτώσεων στα σημερινά επίπεδα αναμένεται να ευνοήσει τον πρωτογενή τομέα παραγωγής  και  τον  τουρισμό.  Αναμένεται,  όμως,  και  αύξηση  των  κατολισθητικών φαινομένων  και  πυρκαγιών,  τα  οποία  μπορούν  να  αντιμετωπιστούν  με  την  κατάλληλη τεχνολογία πρόληψης και αντιμετώπισης.

Μύθοι και πραγματικότητα για τα χιονοδρομικά κέντρα: Η περίπτωση των Τζουμέρκων

Αντικείμενο μελέτης της εργασίας είναι η διερεύνηση των προϋποθέσεων για τη δημιουργία ενός χειμερινού πάρκου δραστηριοτήτων και όχι απλώς ενός χιονοδρομικού κέντρου, το οποίο θα λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, στην περιοχή των Τζουμέρκων. Ξεκινώντας με μια ιστορική αναδρομή για την εξέλιξη της χιονοδρομίας στην Ελλάδα, καθορίζονται οι προδιαγραφές για την ίδρυση χιονοδρομικών κέντρων και παρατίθενται στοιχεία για τα νέα χιονοδρομικά κέντρα, εκτός από τα δέκα πέντε ήδη υπάρχοντα. Εν συνεχεία, αφού αναλύεται το ερώτημα αν ο χιονοδρομικός τουρισμός αποτελεί ανάπτυξη ή πληγή για μια περιοχή, αποτιμάται η υφιστάμενη πραγματικότητα (προϋπάρχουσες μελέτες, υπάρχουσα υποδομή, τεχνολογίες ενημέρωσης και διαδίκτυο) και επιχειρείται η βέλτιστη χωροθέτηση ενός χιονοδρομικού κέντρου, με χωρικά  και οικονομικά κριτήρια στην περιοχή των Τζουμέρκων. Απαραίτητοι κρίνονται και οι συσχετισμοί του προτεινόμενου έργου με την εξέλιξη της κατασκευής των δύο μεγάλων οδικών αξόνων (Εγνατίας και Ιόνιας οδού) . Τέλος, τίθενται οι στόχοι του προτεινόμενου αναπτυξιακού πλάνου και  αξιολογείται η εφικτότητά του.

Νέα Γενιά και Τζουμέρκα

Aντικείμενο της εργασίας είναι η ζωή της νεολαίας στις ορεινές περιοχές. Η έρευνα εστιάζει στην καθημερινότητα των μαθητών των ορεινών χωριών των Τζουμέρκων, στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, στη θετική πλευρά της ζωής στο χωριό, στις επιθυμίες και τους προβληματισμούς τους για το μέλλον τους. Για την υλοποίηση της εργασίας διεξήχθη επιτόπια έρευνα με τη χρήση της μεθόδου των ερωτηματολογίων προς στους μαθητές γυμνασίου και λυκείου των σχολείων των τριών μεγαλύτερων Δήμων που ανήκουν στην ορεινή περιοχή των Τζουμέρκων. Αυτά είναι τα σχολεία των Δήμων Πραμάντων, Αγνάντων και Αθαμανίας με έδρες τα Πράμαντα, Άγναντα και Βουργαρέλι αντίστοιχα. Τέλος, έλαβε χώρα η επεξεργασία των απαντήσεων των ερωτηματολογίων με τη χρήση του λογισμικού SPSS και  η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων τους.

Ο ρόλος των μεταναστών στα χωριά των Τζουμέρκων

Τις τελευταίες δεκαετίες η Ελλάδα μετατράπηκε από χώρα εξόδου, σε χώρα εισόδου μεταναστών. Το μεταναστευτικό κύμα από την Αλβανία έθεσε νέα δεδομένα στο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό “status quo” της χώρας. Μία μερίδα μεταναστών αλβανικής υπηκοότητας, αφού αφήσει πίσω της μία πατρίδα που αδυνατούσε να τους προσφέρει τα στοιχειώδη, θα εγκατασταθούν μόνιμα στον παραμελημένο από την ελληνική πολιτεία και τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού, ορεινό χώρο των Τζουμέρκων. Η δυσκολία επαγγελματικής αποκατάστασης σε περιοχές-παραγωγικά κέντρα της χώρας και οι δουλειές που “περίμεναν” για να γίνουν στους ορεινούς αυτούς οικισμούς (και που κανείς έως τότε δεν τις αναλάμβανε), είναι οι βασικότεροι λόγοι που θα ωθήσουν τους αλλοδαπούς αυτούς μετανάστες εκεί. Η σημαντικότερη συμβολή τους εντοπίζεται, κυρίως, στην έντονη κατασκευαστική δραστηριότητα αλλά και στην κτηνοτροφία, κλάδοι θεμελιώδους σημασίας για την ύπαρξη και ανάπτυξη των Τζουμέρκων. Η αμοιβαία ανάγκη και η αλληλεξάρτηση μεταξύ των ντόπιων κατοίκων και των μεταναστών θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για αλληλεπιδράσεις όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο κοινωνικό και πολιτισμικό. Τέλος, ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των μεταναστών αυτών είναι η συνεχής μετακίνηση τους ανάμεσα σε περιοχή καταγωγής και περιοχή εργασίας, η οποία επιδρά σε αυτούς ποικιλοτρόπως. Κάνουμε λόγο για “διεθνικούς” μετανάστες που κουβαλούν μαζί τους δύο πολιτισμικές ταυτότητες, ζουν δύο ζωές και έχουν δύο τόπους διαμονής.

Προοπτικές αποθήκευσης φυσικού αερίου σε δόμους ορυκτού άλατος στην περιοχή του Μονολιθίου

Η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά κατά τα επόμενα έτη. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν υπάρχουν οι αναγκαίες αποθηκευτικές υποδομές για να υποστηρίξουν κάτι τέτοιο και η αναγκαιότητα κατασκευής τους γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη. Η παρούσα εργασία έχει ως στόχο τη μελέτη των υπόγειων αποθηκευτικών χώρων φυσικού αερίου, εντός τεχνητών κοιλοτήτων σε σχηματισμούς ορυκτού άλατος. Γίνεται αναφορά γενικά στην αποθήκευση φυσικού αερίου, κυρίως στην Ευρώπη και την Αμερική. Επίσης, γίνεται επισκόπηση της  τεχνικής δημιουργίας θαλάμων εντός κοιτασμάτων άλατος, κάποιων οικονομικών μεγεθών που αφορούν στο κόστος εγκατάστασης καθώς και στοιχείων σχετικών με τη δυναμικότητα των υπογείων αποθηκευτικών χώρων. Περιγράφονται τα γεωλογικά χαρακτηριστικά των κατάλληλων σχηματισμών. Τέλος, εξετάζεται η Ήπειρος ως μία υποψήφια περιοχή αποθήκευσης φυσικού αερίου, λόγω της εύρεσης κοιτασμάτων άλατος που μπορούν να αξιοποιηθούν, ιδιαίτερα στην περιοχή του Μονολιθίου.

Προοπτικές του θρησκευτικού τουρισμού στα Τζουμέρκα

Ο θρησκευτικός τουρισμός είναι μια μορφή τουρισμού, που έχει ως κεντρικό σημείο αναφοράς τα ταξίδια που γίνονται με θρησκευτικά κυρίως κίνητρα, σε χώρους και τόπους προσκυνημάτων. Είναι σημαντικός τομέας του θεματικού τουρισμού και η αξιοποίησή του μπορεί να αποτελέσει αξιόλογη πηγή ανάπτυξης για πολλές περιοχές και δη τις ορεινές.

Στην περιοχή των Τζουμέρκων υπάρχουν πολλές διαδρομές που έχουν ως βάση ιστορικά - πολιτιστικά αξιόλογες μονές και εκκλησίες. Οι πέντε σημαντικότερες είναι:

  • Eπίσκεψη στην Ι.Μ. Τσούκας στο Ελληνικό
  • Eκδρομή στην Ι.Μ. Αγίας Αικατερίνης στον Καταρράκτη, σε συνδυασμό με την Ι.Μ. Πλάκας στο ομώνυμο γεφύρι ή εναλλακτικά στα Πράμαντα
  • Επίσκεψη στο χωριό Καλαρρύτες στην Ι.Μ. Κηπίνας και στην Ι.Μ. Βύλιζας στο Ματσούκι
  • Περιήγηση στα χωριά Καλαρρύτες και Συρράκο, με επίσκεψη στις εκεί αξιόλογες εκκλησίες και μονές
  • Τουριστική   διαδρομή   στην   Κόκκινη   Εκκλησία   στο   Βουργαρέλι,   η   οποία συνδυάζεται με τα Θεοδώριανα και τους τοπικούς Ιερούς Ναούς.

Όλες οι προτεινόμενες ταξιδιωτικές διαδρομές έχουν ως αφετηρία τους τα Ιωάννινα,

εκτός από την τελευταία που έχει την Άρτα. Οι δύο πρώτες μπορούν να πραγματοποιηθούν αυθημερόν ενώ οι άλλες δύο όχι, λόγω του δυσχερούς οδικού δικτύου που καθιστά δύσκολη και χρονοβόρα την μετακίνηση.

Τα μυστικά της άγριας ζωής στα Τζουμέρκα

Η χρονιά που διανύουμε, έχει ανακηρυχθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως η Διεθνής Χρονιά της Βιοποικιλότητας. Τι σημαίνει όμως αυτό για τους περισσότερους από εμάς; Γιατί να ασχοληθούμε με τις διάφορες μορφές ζωής που υπάρχουν γύρω μας; Το κείμενο που ακολουθεί δεν έχει σκοπό την απλή παράθεση μιας λίστας με τα είδη που απαντώνται στην περιοχή των Τζουμέρκων. Σκοπός της εργασίας είναι να αναδείξει την ομορφιά της άγριας ζωής του τόπου μας και να ρίξει φως στις άγνωστες πτυχές της. Ίσως, αν ανακαλύψουμε τα μυστικά και τις πραγματικές συμπεριφορές των όντων που θεωρούμε συνηθισμένα και κοινά καταλάβουμε την αξία που έχει η ποικιλία της ζωής γύρω μας. Υπάρχουν τόσα πράγματα που συμβαίνουν χωρίς να τα αντιλαμβανόμαστε. Μέσα σε φυλλωσιές, στις όχθες ποταμών, πάνω και κάτω από τη γη, η ζωή βρίσκει τον τρόπο να μας εκπλήσσει. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε, είναι να ανοίξουμε τα μάτια μας και να αφήσουμε το μυστήριο της ζωής να εκτυλιχθεί φυσιολογικά. Μικρά και μεγάλα πλάσματα μας εμπνέουν και  μας καλούν να αναζητήσουμε τα κοινά μας χαρακτηριστικά.

Τα παραμύθια των Τζουμέρκων

Αντικείμενο της εργασίας αυτής είναι η καταγραφή τοπικών λαϊκών παραμυθιών του προηγούμενου αιώνα της περιοχής των Τζουμέρκων, όπως τα διηγήθηκαν κάτοικοι της περιοχής. Το υλικό προέρχεται από την Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία και πρόκειται για εργασία φοιτητών της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, του Ακαδημαϊκού έτους 1959 – 1960. Οι φοιτητές, μέσω συνεντεύξεων, κατέγραψαν ιστορίες και παραμύθια, από ανθρώπους ηλικίας εξήντα έως ογδόντα ετών, οι οποίοι κατοικούσαν στην περιοχή. Σκοπός της εργασίας είναι, μέσω των αφηγήσεων, η ανάλυση και η κατανόηση των βασικών κοινωνικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών, των ορεινών περιοχών των Τζουμέρκων, της εποχής εκείνης.