2015 - 2016

Greek

Η πολυδιάστατη κρίση των τελευταίων ετών κατέστησε επιβεβλημένη την περιγραφή, την τεκμηρίωση και την εφαρμογή αναπτυξιακών προσεγγίσεων που ανταποκρίνονται σε πραγματικές ανάγκες και περιγράφουν το δρόμο προς τη δημιουργική αξιοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της κάθε φορά φυσικής και κοινωνικοοικονομικής πραγματικότητας. Η ανάγκη για τέτοιου είδους προσεγγίσεις στο σχεδιασμό γίνεται εντονότερη στις ορεινές περιοχές που παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό εκτός των αναπτυξιακών στρατηγικών.

«Η αισθητική είναι μεταλαμπάδευση αξιών όχι μορφών, οι μορφές πρέπει να ανανεώνονται για να επιζούν οι αξίες». Mέσα από αυτή την γνωστή ρήση του Π. Μιχελή επισημαίνεται η σημασία της μορφής στην διατήρηση των αξιών και της παράδοσης. Η παρούσα εργασία επικεντρώνεται στην μελέτη της αρχιτεκτονικής μορφής και εξέλιξης στο Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη, εκθέτοντας απόψεις για την αισθητική και γενικότερη εικόνα που παρουσιάζει.

Οι ορεινές περιοχές, ως θύλακες ανεκτίμητης φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς, εξελίσσονται σε ανερχόμενο τουριστικό προορισμό. Δεδομένων των σημαντικών αρνητικών επιπτώσεων που επιφέρει ο μαζικός τουρισμός στις κοινότητες και τα οικοσυστήματα των ορεινών περιοχών, απαιτείται διαφορετική προσέγγιση ανάπτυξης της τουριστικής δραστηριότητας σε αυτές. Βασικές αρχές της ορεινής τουριστικής ανάπτυξης επιβάλλεται να είναι η βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης του τοπικού πληθυσμού υποδοχής, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η προβολή και αναζωογόνηση της τοπικής κουλτούρας.

Ο Δήμος Γ.Καραισκάκη διαθέτει πλούσιο φυσικό κάλλος και αξιόλογη πολιτιστική κληρονομιά. Η γέφυρα Κοράκου είναι το πιο ιστορικό μνημείο που βρίσκεται στο δήμο. Είναι συνδεδεμένη με το σύνολο της νεοελληνικής ιστορίας, με αποκορύφωμα το γεγονός την ανατίναξή της  το 1949 από άντρες του Δημοκρατικού Στρατού. Έκτοτε, αλλά  ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια το αίτημα της ανακατασκευής γίνεται διαρκώς πιο έντονο. Στο πλαίσιο αυτού του σκοπού οι τοπικοί φορείς κάνουν διαρκώς παρεμβάσεις προβάλλοντας το θέμα σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διατύπωση προτάσεων για ήπιες αναπτυξιακές δράσεις και η διερεύνηση της οικονομικής τους βιωσιμότητας, στην περιοχή του Γαβρόγου και της Κοιλάδας του Αχελώου. Αρχικά, αναλύονται τα χαρακτηριστικά των εννοιών του φυσιολατρικού και του πεζοπορικού τουρισμού καθώς και του τουρισμού περιπέτειας και γίνεται μια περιγραφή της περιοχής μελέτης. Στη συνέχεια παρουσιάζονται τρεις αναπτυξιακές δράσεις, των οποίων περιγράφονται τα τεχνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά. Επίσης, γίνεται εκτίμηση των επιπτώσεων των δράσεων αυτών στην ευρύτερη περιοχή.

Στην παρούσα εργασία αναλύεται, αρχικά, η κατάσταση του κλάδου της ελαιοκομίας παγκοσμίως, στην Ελλάδα και στο Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη. Παρουσιάζονται κάποια σημαντικά θέματα για τη διαχείριση του καρπού της ελιάς και γίνεται προσπάθεια εξαγωγής συμπερασμάτων για την ολοκληρωμένη διαχείριση του ελαιοκάρπου στο δημοτικό διαμέρισμα Ηρακλειάς του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη, με γνώμονα την αύξηση του γεωργικού εισοδήματος, της απασχόλησης και της συνοχής στον ορεινό και απομονωμένο αυτό Δήμο.

Ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη διαθέτει σημαντικές εκτάσεις καστανιάς, καθώς οι εδαφολογικές και κλιματικές συνθήκες θεωρούνται ευνοϊκές για την ανάπτυξή της. Εντούτοις, η παραγόμενη ποσότητα κάστανου είναι χαμηλότερη του δυναμικού της περιοχής και, επιπλέον, δεν υφίσταται κανενός είδους τυποποίηση και μεταποίηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διάθεση του προϊόντος με δυσμενείς όρους (κυρίως σε χονδρικούς πελάτες και σε σχετικά χαμηλές τιμές).

Οι εδαφικές και κλιματικές συνθήκες στο Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη της Ερείκης, ενός αυτοφυούς φυτού που χρησιμοποιείται στη θεραπευτική βοτανολογία, στη μελισσοκομία, και στην κατασκευή ξύλινων μικροαντικειμένων, όπως καπνοσύριγγες και, μάλιστα, υψηλής ποιότητας.